Ena izmed voščilnic izpred več kot 100 let. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ena izmed voščilnic izpred več kot 100 let. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pred izložbo sicer prazne trgovine sredi Novega mesta je razstavljena zanimiva vsebina. Anja Rebolj iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto razloži, da so tako razstavili pisma, ki sta si jih v negotovem času med vojno pisala prijatelja, pesnik Miran Jarc in slikar Božidar Jakac. "Dostikrat smo citirali v tem letu citat iz pisma, ki ga je Jarc napisal Jakcu: 'Jo čuješ pomladno pesem?'"

Tako je v pesniškem jeziku, v obliki pisem izraženo upanje na boljše čase. "Ko pa mine nekaj časa, ko z neko nostalgijo, z nekimi spomini gledamo na svoj pretekli čas, pa dejansko zaznamo svoje življenje, pred tem ga samo živimo," pravi Anja Rebolj.

Tako kot gre naprej življenje, tudi izložba v starem jedru menja vsebino. Naslednja bo praznična, razložijo v knjižnici ob polni mizi božično-novoletnih razglednic in voščilnic. So prava paša za oči, med njimi so umetniške. Eno izmed njih je ustvaril Maksim Gaspari. Besedilo pa je iz leta 1914. "Da bi bilo novo leto veselejše in srečnejše od letošnjega," jo prebere knjižničarka Darja Peperko Golob.

Tako so si ljudje že nekdaj s pisanjem voščilnic vlivali upanje na boljše čase. "Kadar so težki časi, takrat ljudje posežejo po že preizkušenih načinih, kako vliti čim več upanje na boljše življenje," pravi Peperko Golobova.

Stare voščilnice z besedili bodo lahko meščani prebirali v izložbi sredi trga. Letošnji december je pač – drugačen.

Razstava starih razglednic v Novem mestu