Nagrado je posvetil svojim delavcem, kot je povedal v pogovoru za Dobro jutro: "Nagrado so si zaslužili fantje, ki nam pomagajo. To pride samo od sebe, dolga leta truda, resnost in mislim, da je to njihova nagrada in ne moja."

Potrebe na svetovnem trgu se spreminjajo in zdaj ljudje hočejo imeti izdelke, ki so unikatni, ročno kovani, pove mojster kovaštva. "Smo sedma generacija, ki kujemo, uporabljamo stare stroje, staro tehniko kovanja, to je za nas na neki način kovaška dediščina, ki je vsako leto vrednejša."

Umazanija, visoke temperature, tudi opekline, za kovače niso težava. "Če nimaš te ljubezni v sebi, tega poklica ne moreš opravljati. Moraš imeti železno voljo in močno srce, potem lahko vztrajaš v tem poklicu."

Kovaštvo Krmelj je znano po sekirah, izdelujejo pa tudi nože iz damaščanskega jekla. "To je več tisoč let stara tehnika, ki se je ohranila v nespremenjeni obliki. Dolgotrajen in nepredvidljiv postopek. Včasih uspe, včasih pa ne."

O prihodnosti kovaštva pa Krmelj, ki ima tudi rokodelsko nagrado zlata vitica, meni: "Bomo videli, kaj bo časa prinesel. Ves svet ima težave z mladim kadrom, ni veliko mladih kovačev, ki se odločajo za to pot. Čeprav potrebe na trgu kažejo, da bi bilo dela neomejeno."

Obrtnik leta: kovač