Avtomobil je bil izdelan leta 1930. Foto: Televizija Slovenija
Avtomobil je bil izdelan leta 1930. Foto: Televizija Slovenija

Srečko Brus je velik ljubitelj francoskih avtomobilov. Ima jih kar devet. Najbolj poseben je njegov peugeot 201 iz leta 1930. "Tale ima 18 konjskih moči, to je šibek motor. Pred vsako vožnjo je treba malo pogledati olje, vodo, popravljamo bolj ali manj sami," razlaga in doda, da popravljanja ni veliko, saj so "bolj neuničljivi deli, kot so bili včasih".

Za popravilo ne potrebuje računalnika, tako kot za sodobne avtomobile, ampak samo izvijač in dva ključa, pravi in doda, da mora precej pogosto dolivati olje.

Avtomobil se pelje bolj počasi, le 40 kilometrov na uro. "Povejte, kaj je lepšega? No, dobro, zadaj so včasih jezni, če kolono narediš. Če je večja kolona, potem se umaknem," še pravi.

Avtomobil je odlično ohranjen in popolnoma takšen, kot je bil pred 91 leti, ko so ga izdelali. Vse deluje brezhibno, le malce glasnejši je. "Ko gre v nižjo prestavo, je to težava, ko zaškrta," še pove Srečko Brus in doda: "Tri prestave ima, gre pa maksimalno 60 na uro."

Med najstarejšimi v njegovi garaži izstopata še dva: enega so izdelali med drugo svetovno vojno, leta 1940, drugega le deset let pozneje. Dela z njimi ima veliko, ampak Srečko pravi, da mu je to v veliko veselje.

Kako se je voziti z 91 let starim avtomobilom?