V Centru uporabnih predmetov bodo stari in prenovljeni predmeti našli novo vrednost in lastnike. Foto: TV Slovenija
V Centru uporabnih predmetov bodo stari in prenovljeni predmeti našli novo vrednost in lastnike. Foto: TV Slovenija

Pobudo za odprtje centra je dala upokojena odvetnica in nekdanja mestna svetnica Ana Jug, ideja pa je zelo preprosta: "Tu bi se zbirali vsi uporabni predmeti, ki jih ljudje ne potrebujejo, in bi jih menjali za predmete, ki jih potrebujejo." Jugova je ob odprtju dodala, da gre za enega izmed projektov prihodnosti.

Nekatere predmete pred oddajo novim lastnikom popravijo, druge predelajo, iz odsluženih predmetov pa delajo različne nove izdelke. "Če gremo danes pogledat naokrog, mečemo proč stvari, ki so vrednejši od teh, ki jih dandanes kupujemo. Sprejemali bomo vse – obleke, majhne gospodinjske aparate, okrasne predmete in drugo," je dejala Jugova.

Zamisel za center so ji dali vnuki, ki so ji pred leti prinesli več vreč plastičnih steklenic in predlagali, da naredijo nekaj iz tega. Pozneje so začeli predelovati še stara oblačila in tako je postopoma zorela zamisel o takem centru. Z zamislijo je seznanila tudi nekatere somišljenice, zgled pa so na koncu dobile v Izoli, kjer tak center živi in uspešno deluje že več let.

Novogoriški center uporabnih predmetov so uredili v hišici na slovensko-italijanski meji, kjer je bil nekoč mejni nadzor. Stavbo jim je namenila novogoriška občina, prenoviti pa so jo pomagali dijaki novogoriške likovne gimnazije.

K projektu je pristopila tudi Regijska razvojna agencija (RRA) za severno Primorsko, ki je center vključila v mednarodni projekt Subtract. Direktor RRA-ja za severno Primorsko Črtomir Špacapan je povedal, da prenašajo dobre izkušnje predvsem iz skandinavskih držav: "Računamo, da bomo lahko pomagali vsem tistim, ki se bodo še odločili za te centre ponovne uporabe. Mislim, da je to neka naša prihodnost; še posebno ob dogodkih v zadnjem času."

Dobrodošlico centru je ob današnjem odprtju zaželel tudi goriški župan Rudolfo Ziberna, ki je prepričan, da bo center služil tudi Goričanom. Zato je njegova postavitev na državni meji dobrodošla in simbolična, je še prepričan.

V centru uporabnih predmetov, ki so ga prav tako simbolno poimenovali po popravljavki starih copat Muci Copatarici, še upajo, da bodo lahko v prihodnje zaposlili nekoga, ki bo skrbel za center in njegovo vsebino.

V Solkanu odprli Center uporabnih predmetov