Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Fiatov tovornjak 15 TER je bil izdelan v Italiji leta 1911. V obeh svetovnih vojnah, prvi in drugi, je služil za prevoz vojakov, pozneje – po drugi svetovni vojni – pa je prešel v roke slovenskih gasilcev, ki so ga preuredili za svoje potrebe.

"To je bil vojaški avtomobil, sam je bil dan za gasilce gasilskim društvom, ki so bila malo močnejša, denimo v Kobaridu, Tolminu, Bovcu. Prvič je bil v takšni barvi, kot ga vidite zdaj, bil je pa tudi rdeč," je pojasnil Marijan Lavrenčič iz Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid.

"Motor je bencinski, vrstni štirivaljni, ima 4000 kubikov, 35 konjskih moči in razvije hitrost do vratolomnih 40 kilometrov na uro," pa je dodal Matej Matelič iz PGD-ja Kobarid.

Ko se je njegova gasilska doba iztekla, je vozilo čakalo na boljše čase v garaži, in ti so prišli zdaj s pridobitvijo evropskih sredstev, namenjenih starodobnikom. Obnovo štirikolesnika so lastniki zaupali trboveljskemu podjetju, ki je specializirano za restavracijo starodobnih vozil vseh vrst. "Gre za popolno restavratorstvo. Avtomobil smo dali na prafaktorje, vse je bilo peskano," je povedal Metod Kurent iz podjetja Eko EN Avto.

Nadomestiti originalne gume je sploh bil velik zalogaj, je povedal Kurent: "Prave gume dela ena tovarna v Angliji, ki nekajkrat na leto naredi šaržo takšnih pnevmatik ... Ne bomo o ceni, je vrtoglava."

Pri obnovi so morali biti pozorni tudi na specifične materiale – od medenine, brona, tudi vrhunskih vrst lesa.

Mojstri so v obnovo vložili več kot 700 ur dela, materiale so nabavljali iz Anglije, Italije in Nemčije, tako da je vrednost obnove na koncu presegla 30 tisočakov, ki pa je vendarle občutno nižja od ocenjene vrednosti starodobnika, ki zagotovo presega sto tisočakov. 119-letnik je zdaj na ogled v paviljonu pred gasilskim domom v Kobaridu, mogoče pa ga bo videti tudi v kakšni paradi starodobnikov, pravijo domačini.

700 delovnih ur za restavracijo starodobnega vozila