Kabriolet oakland true blue six s štirimi vrati je bil luksuzni športni avtomobil, ki so ga izdelali v Kaliforniji v ZDA leta 1925. Med letoma 1909 in 1931 je bilo narejenih 33.500 takšnih avtomobilov. Enega od njih je kot rabljeno vozilo za približno 1200 ameriških dolarjev na zagrebškem sejmu leta 1928 kupil lekarnar Franjo Častek z Otočca v Liki. Častek je s svojim svetlomodrim oaklandom prevozil več kot 100.000 kilometrov do leta 1941, ko je avtomobil končal v garaži, poroča na svoji spletni strani Novi list.

Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Prvi lastnik avtomobila ni preživel druge svetovne vojne. Njegova družina je avtomobil hranila v garaži vse do leta 2019, ko ga je za 15.000 evrov kupil muzej starodobnikov Presečki iz Krapine. Lastnik muzeja Antun Presečki je dolgoletni predsednik hrvaškega združenja starodobnikov. Je tudi znani hrvaški podjetnik.

V muzeju pravijo, da na Hrvaškem obstaja tudi avtomobil ford iz leta 1924, ki je torej starejši od oaklanda, a je true blue six kupljen na Hrvaškem in ima knjižico vozila in vozniško dovoljenje prvega lastnika. Na njem so tudi registracija nekdanje banovine Hrvaške iz leta 1940 kot tudi skoraj vsi originalni deli.

V avtodelavnici muzeja so vložili veliko truda in sredstev v prenovo oaklanda, za kar so porabili skoraj 35.000 evrov. Zaganjalnik elektromotorja in dinamo so prenovili v ZDA, v katerih jim je uspelo nabaviti tudi nove pnevmatike za ta model avtomobila. Bilo je treba očistiti in znova postaviti celotni stroj vozila, vključno s krmilom, kromirati kovinske dele, preobleči originale sedeže in prebarvati celotno vozilo, ki ima tri prestave za hitrost in vzvratno prestavo.

Novi lastniki so napovedali, da nameravajo s popolnoma prenovljenim vozilom prispeti v Otočec na začetku avgusta. Niso želeli ugibati o hitrosti vozila. Družina Presečki pravi, da oaklanda ne bi prodali niti za milijon dolarjev, poroča še reški časopis.