Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Tečajniki v teh dneh pridno oblajo, brusijo, rašpajo, režejo. Najprej so izdelovali metle, zdaj se učijo narediti grablje. "Metla je bila dosti lažja, tam je bilo tisto šibje, to ni bilo kaj problematično, tu je treba pa malo več ročnih spretnosti," je orisal delo vodja delavnice Avguštin Fric, ki nadzira delo kandidatov in jim ob zagati takoj priskočil na pomoč.

Cilj projekta, katerega partnerja sta tudi obrtna zbornica in zavod za zaposlovanje, je ohranitev že skoraj pozabljenih obrti. V program se je želelo vključiti 24 kandidatov, sprejeli so jih lahko le 10.

"Med iskalci zaposlitve je veliko zanimanja, da bi se priučili teh veščin starih, tradicionalnih obrti," je povedala Iris Ksenija Brković z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

"Je pa tudi res, da so izdelki iz rokodelskih delavnic, te spretnosti zmeraj bolj cenjene, kar omogoča tudi v osnovi, da mi zaposlimo rokodelca," pa je dodal Vili Bukšek, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Usposabljanje bo trajalo 120 ur, poleg poznavanja surovin in izdelave orodja se bodo udeleženci priučili še, kako tržiti in prodati svoje izdelke. In če bodo ob koncu uspešno opravili preizkus, jih čaka strokovni certifikat.

V Rogatcu izdelujejo brezove metle in lesene grablje