Današnji Ptuj je bil nekoč pomembno trgovsko in obrtniško središče. Foto: Katja Štok
Današnji Ptuj je bil nekoč pomembno trgovsko in obrtniško središče. Foto: Katja Štok

Zgodovinski viri navajajo, da je bil Poetovio v prvem in drugem stoletju našega štetja največje mesto daleč naokoli, večja celo od takratnega Londona in Dunaja, je za Radio Slovenija poročala Gabrijela Milošič.

Življenje in običaje v Poetoviu bo na ulicah Ptuja obudilo kakšnih 800 legionarjev, senatorjev, gladiatorjev, vestalk in drugih Rimljanov, pri čemer bo sodelovalo kar 40 skupin iz šestih držav.

Iz tujine prihajajo gladiatorji iz Pulja in legionarji iz Splita, pa tudi skupine iz Italije, Avstrije, Madžarske, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Osrednji dogodek Rimskih iger v soboto

Dogajanje se začenja z današnjo posvetitvijo prostora in večerno zabavo v Rimskem kampu Poetovio. V petek bosta tam potekala otroški tabor z ustvarjalnimi delavnicami in večerni spektakel v lani pridobljenem rimskem gledališču.

Osrednji dogodek bo v soboto, ko bo dopoldne povorka po ulicah Ptuja z vsemi udeleženci Rimskih iger. Sodelovale bodo skupine iz tujine, med drugim s prikazom gladiatorskih bojev, obiskovalci pa bodo imeli možnost fotografiranja z "Rimljani" pred Orfejevim spomenikom. Opoldne bo na Panorami spektakel z dirko konjskih vpreg, nato pa se bo dogajanje znova preselilo v Rimski tabor Poetovio, kjer bosta med drugim predstavitev rimskih obrti in rimska večerja.

Nedelja je družinski dan z rimskimi igrami, na katerih se bodo obiskovalci lahko zabavali do 17. ure, ko bo slovesni zaključek letošnjih Rimskih iger s posvetitvijo glavnega stebra za prihodnje, 16. Rimske igre.

"Največja predstavitev antike v tem delu Evrope"

Po dveh letih okrnjenega programa se Rimske igre vračajo na stare tirnice. "V zadnjih dveh letih smo jih zaradi razmer, povezanih s covidom-19, izvedli v omejeni obliki, brez občinstva, zdaj pa gremo spet na polno," je za STA povedal predsednik Društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

V letu 2019 so v štirih dneh našteli okoli 7000 obiskovalcev. "Gre za največjo predstavitev antike v tem delu Evrope," je še povedal Klasinc.

V spodnji galeriji Društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj si lahko ogledate fotografije lanskih Rimskih iger.