Praznik žetve na Polenšaku

V Polenšaku pri Dornavi je potekala večdnevna jubilejna prireditev Praznik žetve, katerega vrhunec je bil zagotovo prikaz žetve s srpi, mlatve na štiri načine in spravila žita po starem. "Z delom in običaji prikažemo, kako težko je bilo nekoč spravilo pšenice in priprava moke," je povedal Franc Kukovec, predsednik Turističnega društva Polenšak.

Člani tamkajšnjega turističnega društva že 60 let skrbijo, da trdo delo njihovih prednikov pri spravilu žita ne bi utonilo v pozabo. Z dogodkom želijo tudi ohraniti spoštovanje do kruha in hrane na sploh in mlade opozoriti, da hrana ne zraste na policah trgovin in da polna miza dobrot še zdaleč ni samoumevna.

Mlajše generacije namreč za srp ali cepec ne znajo več poprijeti, starejši pa pravijo, da je to delo kot vožnja s kolesom – ko se naučiš, znaš za vedno. "Ko sem bila stara 13 let smo to že doma počeli in to mi je kot neka tradicija ostala v spominu," je delila Danica Horvat, žanjica iz Dornave, mlatec iz Polenšaka Vladko Nedeljko pa je mlatenje žita s štirimi cepci opisal za posebno glasbo, poudaril pa je, da morajo biti pri opravilu sicer usklajeni.

V Evropi sice zavržemo kar tretjino pridelane hrane, kar kaže na zelo slab odnos do dobrin.