Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Fram je bil nekoč daleč naokrog znan po mlinarstvu. Osnovna misel snovalcev projekta je bila tako ohraniti spomin na dediščino kraja, a obenem zgodovino združiti z zabavo. "Na taki način je ne nazadnje učenje tudi najboljše, tako da smo se odločli, da naredimo sobo pobega, ki smo jo poimenovali Zaženi mlin," je za TV Slovenija povedal Danilo Kozoderc iz Zavoda Simetris.

Obiskovalci nikakor ne bodo osamljeni tukaj v tej sobi pobega. Ves čas jih bo spremljal in jim pomagal duh framskega mlinarja, ki je menda še vedno tukaj. "Ta mlinar je pa nekoč ta mlin zapustil in ostale so neke zanke, neki skrivni elementi. Cilj je potem, da zaženejo, sicer simbolično, ta mlin," je povedal Kozoderc.

Do takrat pa bodo obiskovalci spoznavali framske mlinarje, njihovo življenje in pripomočke, ki so jih potrebovali pri delu, v sproščenem vzdušju. "Koncept mlina pobega je tako narejen, da se bodo zabavali, da bomo interpretirali dediščino tako za otroke kot za vse preostale starše, babice, dedke," je povedala kulturologinja Polona Račič.

Obljubljajo jim pristno doživetje tudi s tehničnimi in zvočnimi učinki ter časovno in vsebinsko prilagojen program. T. i. etnološka soba pobega Zaženi mlin pa je – tako oba sogovornika – menda le začetek nove turistične zgodbe Frama in okolice.

V Framu inovativni pri ohranjanju tradicije: Zaženi mlin!