Na razstavi prikazuje tudi postopek ročne izdelave. Foto: Rokodelski center DUO Škofja Loka
Na razstavi prikazuje tudi postopek ročne izdelave. Foto: Rokodelski center DUO Škofja Loka
Pri J.I.M. klobukih ohranjajo tradicionalni način izdelave klobukov. Foto: Rokodelski center DUO Škofja Loka
Pri J.I.M. klobukih ohranjajo tradicionalni način izdelave klobukov. Foto: Rokodelski center DUO Škofja Loka

Matjaž Rešek je okoli 20 let delal v svetovno znani škofjeloški tovarni klobukov Šešir, v svoji dolgoletni klobučarski karieri se je v izdelavi klobukov izmojstril, svoje znanje pa dopolnjeval pri različnih mojstrih doma in v tujini. Tako se je nekaj let po tem, ko se je tovarna Šešir leta 2016 zaprla, podal na samostojno podjetniško pot in odprl svojo klobučarsko delavnico J.I.M klobuki. Industrijski način izdelave klobukov v delavnici prenaša na obrtniški način izdelave.

Z maloserijsko in ročno izdelavo klobukov v svoji delavnici nudi kakovostne, pa tudi po meri izdelane izdelke. Osnovni material polizdelka izdelujejo iz filca najboljše zajčje in kunčje dlake, nato pa na tradicionalen način izdelujejo številne vrste in oblike klobukov. S svojim delom naj bi želel pokazati, da je klobuk lahko pokrivalo za vsako priložnost – lahko je del unikatnega sloga dam in gospodov, osebni izraz mladih, del uniforme različnih poklicev ali narodne noše, lastniku pa mora biti v ponos in veselje.

Razstava bo odprta do 20. novembra

Je eden redkih klobučarjev, s svojim delom pa skrbi za nadaljevanje in ohranjanje stoletne klobučarske tradicije na Škofjeloškem, ki je del kulturnega in zgodovinskega izročila. V Rokodelskem centru DUO Škofja Loka so tako odprli razstavo Klobuk za vsako priložnost, na kateri so zasijali njegovi klobuki.

V okviru nje bodo do 20. novembra prikazovali tudi postopek ročne izdelave teh pokrival in končne izdelke, ki nastajajo v delavnici J.I.M. klobuki, kjer z vidika trajnosti in kulturne dediščine verjamejo v ponovno uporabo in ohranjanje starih klobukov. Rokodelski center DUO obiskovalce vabi z besedami: "S klobukom se pokrite, da pozimi mraza ne trpite!"