Samo milijon nas je 2021 (Slovenski band aid), glasbeni spot

Kmalu 30 let staro državo se je glasbenik Aleš Klinar, ki je bil nekoč del skupine Agropop, odločil počastiti in ji tako pokloniti novo različico dveh svojih zimzelenih skladb. "Skladbi Samo milijon in Svobodno sonce sta preživeli preizkus časa in danes spadata v železni repertoar slovenske glasbe in širše (pop)kulture," je povedal Klinar in dodal, da sta bili pesmi "soundtrack" osamosvajanja, tako da ju ljudje povezujejo s pozitivnimi vrednotami.

Projekta pa se tako ni lotil sam, ampak je k sodelovanju povabil skoraj sto pevcev in glasbenikov, ki pa jih je združil pod imenom Slo Band Aid. "Živimo v času, ko so svoboda in pridobitve demokratične družbe spet na preizkušnji, zato smo želeli Slovence spomniti na to, kaj lahko dosežemo, če smo enotni, strpni, solidarni in raje iščemo tisto, kar nas povezuje, kot stvari, ki nas razdvajajo," je še pojasnil, po njegovem pa naj bi bil projekt Slo Band Aid njihovo darilo Sloveniji in njenim prebivalcem ob 30-letnici države.

Za lokacijo videospota so si izbrali tudi streho ene najvišjih stavb v Ljubljani. Foto: ZKP RTV SLO
Za lokacijo videospota so si izbrali tudi streho ene najvišjih stavb v Ljubljani. Foto: ZKP RTV SLO

V Samo milijon nas je vključena tudi 4. kitica Zdravljice

"Novo različico pesmi Samo milijon nas je 2021 sem si zamislil kot energično budnico, rockovski komad, ki bo predramil in premaknil Slovence," je svežo preobleko pesmi opisal Klinar in poudaril, da tega projekta niso posneli po naročilu kogar koli. V studiu mu je pomagal Miha Gorše, po njegovih besedah pa naj bi v aranžmaju izstopal predvsem Trkajev rap četrte kitice Prešernove Zdravljice, ki govori o edinosti, sreči in spravi.

Pri skladbi Samo milijon nas je 2021, katere besedilo je napisal Polde Poljanšek, je poleg Klinarja sodelovalo še 16 glasbenikov – Matjaž Zupan iz Californie, Jure Doles in Sergej Škofijanec iz San Di Ega ter Vlado Poredoš iz zasedbe Orlek. Pridružili pa so se jim tudi Urška MajdičUMA, Raiven, Simon Vadnjal iz skupine CoverLover, Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen iz Šank Rocka, pevka pri Koala Voice Manca Trampuš, Mare Novak in Karmen Klinc iz glasbene zasedbe Rock Partyzani, raper Trkaj, Rok Ahačevčič rokovske skupine Lumberjack in Renata Mohorič pop-rockskupine I.C.E.

Sveža preobleka dveh zimzelenih pesmi so darilo sodržavljanom ob jubileju Slovenije. Foto: ZKP RTV SLO
Sveža preobleka dveh zimzelenih pesmi so darilo sodržavljanom ob jubileju Slovenije. Foto: ZKP RTV SLO

Za pesem so glasbeniki na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici posneli tudi videospot, ki je bil premierno na ogled 9. maja v nedeljski popoldanski oddaji Vikend paket na TV Slovenija 1.

Vizualna podoba pesmi Svobodno sonce še prihaja

Zasedba pri pesmi Svobodno sonce je večja – sodelovalo je kar 67 pevcev in glasbenikov iz različnih generacij. Med drugim so zapeli tudi Anja Rupel, Andrej Šifrer, Helena Blagne, Vili Resnik, Nuša Derenda, Omar Naber, Alenka Gotar, Bojan Cvjetičanin, Alya, Alenka Godec, Reno Čibej, Nuška Drašček, Gianni Rijavec, Samuel Lucas in Rok Ferengja.

Tudi ta pesem, ki bo izšla 25. maja, bo dobila vizualno upodobitev, snemana pa naj bi bila na različnih in prepoznavnih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi na Rogli, Planinskem polju in Otočcu.