Obsesija s Harryjem Potterjem v New Yorku leta 2019. Foto: AP
Obsesija s Harryjem Potterjem v New Yorku leta 2019. Foto: AP

HBO je 1. januarja letos ob 20. obletnici prvega filma Harry Potter in kamen modrosti izdal posebno retrospektivno oddaji 20th Anniversary: Return to Hogwarts (20. obletnica Harryja Potterja: Vrnitev na Bradavičarko).

V njej so glavni igralci serije, tudi Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) in Emma Watson (Hermiona Granger), spregovorili o svojih spominih na snemanja legendarnih filmov, v katerih so igralci odraščali skupaj s svojimi liki.

Približevanje 20. obletnici filmske upodobitve Harryja Potterja – prvo knjigo o čarovniku je JK Rowling sicer izdala že leta 1997 – je poleg oboževalcev vznemirjalo tudi popkulturo.

Jon Stewart navedel podobnost med goblini in karikaturami Judov

Jon Stewart je eden bolj uveljavljenih ameriških komikov. Foto: EPA
Jon Stewart je eden bolj uveljavljenih ameriških komikov. Foto: EPA

Ameriški satirik Jon Stewart je denimo v svoji oddaji 16. decembra omenil, da ga v filmski upodobitvi romanov goblini, upravitelji podzemne banke Gringott, spominjajo na karikature Judov v antisemitski literaturi.

Izrazil je tudi začudenje, da tega doslej ni opazilo več ljudi in da zadeva ni doživela ogorčenja javnosti. "Gre za svet čarovništva. Železniška postaja ima lahko samo pol perona, ki ga nihče ne more videti. Lahko jahamo zmaje, sove pa so naši hišni ljubljenčki. Kdo bo vodil banke? Judje," se v oddaji s sovoditeljema smejijo upodobitvi v filmu.

Jon Stewart je ameriški komik, filmski igralec in pisatelj judovskih korenin. V ZDA je najbolj znan po dolgoletnem vodenju satirične politične oddaje The Daily Show. Oktobra lani je začel s snemanjem novega podkasta The Problem With Jon Stewart. Po njegovih opazkah o filmu se je vsula kopica prispevkov v britanskih, ameriških in izraelskih medijih, da je Stewart avtorico knjig o Harryju Potterju JK Rowling obtožil antisemitizma.

Goblini iz Harry Potterja. Foto: Pixabay
Goblini iz Harry Potterja. Foto: Pixabay

"Hudomušni pogovor" o stereotipizaciji

"Pozdravljeni, moje ime je Jon Stewart. Menim, da JK Rowling ni antisemitka. Menim, da filmi o Harryju Potterju niso antisemitski. Nočem, da bi filme o Harryju Potterju kakor koli cenzurirali," je Stewart v posnetku na Twitterju odločno zanikal, da gre za obtožbe antisemitizma. Pri tem je 59-letnik dodal, da so mu filmi o mladem čarovniku glede na starost morda še preveč všeč.

"Na svetu ni razumne osebe, ki bi poslušala podkast in komentarjev ne bi dojela kot hudomušnega pogovora med kolegi in prijatelji. Smejali smo se, uživali v Harryju Potterju in moji izkušnji, ko sem kot judovski fant film prvič videl v kinu, ter kako so nekatere metafore tako vpete v družbo, da jih ne opazijo niti v premišljenem procesu, kot je snemanje filmov," je še dejal Stewart.

Emma Watson na Instagramu podprla Palestince

Pod očitki antisemitizma se je znašla tudi igralka Emma Watson, ki je v filmih upodobila bistroumno in marljivo Harryjevo prijateljico Hermiono Granger. Na Instagramu je namreč izrazila podporo Palestincem – narodu brez države – ki živijo na Zahodnem bregu in v Gazi, območjih pod zasedbo Izraela.

Watson je objavila fotografijo shoda Palestincev z napisom "solidarnost je glagol", pod fotografijo pa je navedla besede akademičarke Sare Ahmed, ki med drugim pravi, da "solidarnost vključuje predanost in delo, kot tudi priznanje, da tudi če nimamo enakih občutkov, enakih življenj ali enakih teles, živimo na skupnih tleh".

Njena objava je naletela na cinično ogorčenje izraelskih politikov. "10 točk za Gryffindor (v slovenskem prevodu Gryfondom) za antisemitizem," je denimo zapisal nekdanji izraelski odposlanec pri Združenih narodih Danny Danon.

"Izražanje solidarnosti s Palestinci ni antisemitizem. Te nenehne poskuse zadušitve kakršne koli podpore Palestincem je treba izpostavljati," mu je odgovorila britanska političarka Sayeeda Warsi.