V kategorijah umetniki in inovatorji je Time na naslovnico uvrstil Simuja Liuja in Zendayo.

Time vplivneže izbira v šestih precej ohlapno zastavljenih kategorijah: umetniki, inovatorji, titani, voditelji, ikone in pionirji.

Med umetniki je na vrhu izbora na spletni strani Tima (čeprav revija vplivnežev ne razvršča) kanadski igralec Simu Liu, na seznamu so še igralka in pevka Zoë Kravitz, igralka Mila Kunis, pisateljica Qunita Brunson in igralec Channing Tatum.

V kategoriji inovatorji je na prvem mestu igralka, pevka in plesalka Zendaya, ob njej pa še režiser Taika Waititi in pevka Miranda Lambert.

Med titani je na vrhu prvi mož digitalnega velikana Apple Tim Cook, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, novi generalni direktor Amazona Andy Jassy in televizijska voditeljica Oprah Winfrey.

Ameriška košarkarica Candace Parker je prva med pionirji, na tem seznamu je tudi žvižgačka, ki je razkrila umazane posle Facebooka, Frances Haugen.

Seznam ikon se začenja z ameriško glasbenico Mary J. Blige, sledijo ji ruski novinar Dmitrij Muratov, ameriška igralka Issa Rae, igralec Keanu Reeves, britanska pevka Adele, teniški igralec Rafael Nadal.

Premierka Barbadosa Mia Mottley. Foto: Reuters
Premierka Barbadosa Mia Mottley. Foto: Reuters

Med voditelji Mia Mottley in Zelenski

Med svetovnimi voditelji je Time izbral premierko Barbadosa Mio Mottley, takoj za njo pa je na seznamu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ga je nominiral ameriški predsednik Joe Biden, tudi njega najdemo na seznamu.

Na lestvico najvplivnejših voditeljev je uvrščen tudi prvi mož ukrajinske vojske, načelnik generalštaba Valerij Zalužni, pa tudi ruski voditelj Vladimir Putin, ki je pred tremi meseci ukazal invazijo v sosednji državi.

Odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal je na Twitterju ob tem zapisal, da "spekter različnih načinov vplivanja še nikoli ni bil tako jasen" kot na letošnji lestvici: "Diktator, odgovoren za brutalno vojno, in ukrajinski predsednik, ena redkih junaških osebnosti v naših razdiralnih časih."

Na lestvici so še kitajski voditelj Ši Džinping, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz in etiopski premier Abiy Ahmed. Med najvplivnejše "voditelje" so uvrstili tudi radijca in ustvarjalca podkastov Joeja Rogana.