Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poziv h glasovanju o pooblastilu za stavko sledi stavkama igralcev in scenaristov v Hollywoodu. Prvi so maja stavkali v združenju scenaristov Writers Guild of America (WGA), nato pa so se julija pridružili še filmski igralci ter televizijski in radijski ustvarjalci (SAG-AFTRA). Stavka je ustavila filmsko in televizijsko produkcijo, prestaviti pa je bilo treba celo letošnjo podelitev emmyjev, poroča STA.

Sorodna novica Stavka v Hollywoodu: Kerry Washington in Martin Sheen med zvezdami na barikadah

Združenje SAG-AFTRA za ustvarjalce videoiger zahteva zvišanje plač in zaščito pred uporabo umetne inteligence. Nazadnje podpisana pogodba s podjetji za videoigre (2017) namreč ni obravnavala ključnih vprašanj, kot je ravno umetna inteligenca – eno od osrednjih vprašanj, ki je bilo poudarjeno med aktualno stavko v Hollywoodu, ko so filmski in televizijski igralci ter scenaristi izrazili zaskrbljenost zaradi tehnologije, ki posega v njihova delovna mesta, poroča STA.

"Znova se soočamo s pohlepom in nespoštovanjem delodajalcev," je povedala predsednica SAG-AFTRA Fran Drescher. Dodala je tudi, da umetna inteligenca ogroža njihove člane in zmanjšuje njihove možnosti za delo. "SAG-AFTRA se v imenu svojih članov ponovno zoperstavlja tiraniji," je sklenila.

Audrey Cooling, predstavnica za stike z javnostmi proizvajalcev videoiger, ki so podpisniki sporazuma o interaktivnih medijih, vključno z družbama Activision Blizzard in Electronic Arts, je povedala, da "vsa podjetja želijo pošteno pogodbo", in dodala: "Pogajamo se v dobri veri in upamo, da bomo čim prej dosegli obojestransko koristen dogovor."