Železna kača je bila dolga kar 1,9 kilometra. Foto: EPA
Železna kača je bila dolga kar 1,9 kilometra. Foto: EPA

1,9 kilometra dolg vlak, ki ga upravlja družba Retijska železnica, se je v soboto vil po delu ene najbolj spektakularnih železniških prog na svetu, Albulske železnice, v švicarskih Alpah. Albulska železnica skupaj z Berninsko sestavlja progo, ki je od leta 2008 uvrščena na seznam Unescove kulturne dediščine, poteka pa po goratem območju, skozi 22 predorov in čez okoli 50 mostov, vključno s slovitim polkrožnim viaduktom Landwasser.

Najdaljši potniški vlak na svetu

Vlakovna kompozicija je rekordno potovanje začela v Predi in ga sklenila v Filisurju, 25-kilometrska pot pa je trajala približno eno uro, saj se je vlak premikal relativno počasi, s povprečno hitrostjo 35 km/h. Med vožnjo je vlakovno kompozicijo upravljalo sedem vlakovodij in 21 drugih delavcev.

Ob progi so podiranje rekorda spremljali številni radovedneži, ki so imeli edinstveno priložnost opazovati, kako se skoraj dva kilometra dolga železna kača vije po spiralno zgrajeni progi. Nekaj srečnežev pa je dobilo tudi možnost, da so vožnjo opazovali z vlaka samega.

Direktor Retijskih železnic, ki upravlja slikovito progo, Renato Fasciati, je po uspešnem podvigu dejal, da so se za postavljanje rekorda odločili, ker so ob 175-letnici Švicarskih železnic želeli osvetliti nekatere njene največje inženirske dosežke, med katerimi je seveda predvsem albulska proga.