Vse, kar udeleženci potrebujejo, nosijo s seboj, spijo na prostem, organizator pa zagotovi hrano in vodo na kontrolnih točkah. Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo
Vse, kar udeleženci potrebujejo, nosijo s seboj, spijo na prostem, organizator pa zagotovi hrano in vodo na kontrolnih točkah. Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Izhodišče pohoda bo v okolici Bohinjskega jezera, cilj pa v Kobaridu. Po skupinskem štartu bodo udeleženci hodili samostojno po predvideni poti, oglasiti pa se bodo morali na vseh petih kontrolnih točkah. Na priporočenih kontrolnih točkah bodo prespali, so v sporočilu za javnost zapisali v ekipi I feel Slovenia Highlander Julian Alps.

Pohod je netekmovalne narave, cilj udeležencev je zgolj prehoditi 100 kilometrov dolgo pot in tako pridobiti naziv highlander. Organizator prireditve Športno društvo Outdoor Adventures pričakuje okoli 150 udeležencev.

Pred prireditvijo bodo maja in junija potekali testni pohodi ter trije spletni seminarji, na katerih se bodo lahko udeleženci pripravili na preizkušnjo.

Pohod spada v verigo pohodniških festivalov Highlander Adventure, ki bo letos potekala v 15 državah Evrope in Bližnjega vzhoda. Kot poudarjajo, je to prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in se ujema s strategijo slovenskega turizma Green, Active, Healthy, Outdoor.

"Highlander v svojem bistvu poudarja spoštljiv odnos do narave, skrb za okolje, filozofijo 'leave no trace' in minimalizem," so zapisali. Organizatorji zato za izvedbo dogodkov izbirajo lokacije, ki niso v urbanih središčih, a obenem dovolj blizu naselij, cest in gozdnih poti, da omogočajo ustrezno organizacijo in izvedbo aktivnosti.

Športno društvo Outdoor Adventures med drugim sodeluje pri organizaciji triatlona I feel Slovenia Ironman 70,3 v Kopru in Istrskega kolesarskega maratona. Organizatorji si želijo, da bi pohodništvo v Sloveniji dobilo visokokakovosten turistični produkt za zahtevnega gosta, ki si želi zelene in aktivne počitnice, so še zapisali.