Carlos Soria. Foto: Reuters
Carlos Soria. Foto: Reuters

Carlos Soria se je poškodoval, ko je nanj padel šerpa. Pri tem si je poškodoval piščal, je sporočil na svojih družbenih omrežjih.

Španec, za katerega je bil to že 15. poskus vzpona na Daulagiri, se je pripravljal na vzpon na zadnji odsek pred vrhom, ko se je zgodila nesreča, piše časopis Himalayan Times.

Sorodna novica Nepalski šerpa podrl lastni rekord s 27 vzponi na Everest

"Padel je, ko se je vzpenjal proti vrhu, in si poškodoval nogo," je povedal Tanesvar Guragai, upravnik družbe za treking Seven Summit Treks, ki na lokaciji asistira Sorii.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dogodek se je zgodil na 7600 metrih višine, šerpe pa so poškodovanega Španca prepeljale v bazni tabor, od koder so ga s helikopterjem evakuirali v Katmandu.

"Morda je moja zadnja priložnost ..."

Soria se je uspešno povzpel na 12 od 14 osemtisočakov, ostala sta mu samo še Daulagiri in Šišapangma v Tibetu, da bi postal najstarejši alpinist, ki bi osvojil 14 najvišjih očakov sveta.

Pred svojim zadnjim poskusom vzpona na Daulagiri je dejal, da je to morda zanj zadnja priložnost, da doseže veliki podvig.

"Vem, da lahko pridem do vrha in želim si priti do vrha. Morda je to zadnja priložnost, ki jo imam ... Dal bom vse od sebe, potem pa je vse v Božjih rokah," je povedal pred podvigom, ki ga je posvetil starejšim žrtvam pandemije covida-19.