Ribištvo je eden izmed najpomembnejših načinov preživetja v Senegalu. Foto: EPA
Ribištvo je eden izmed najpomembnejših načinov preživetja v Senegalu. Foto: EPA
Senegal
Ribe, ki so bile včasih tako rekoč samoumeven vir zaslužka, v Senegalu postajajo redka in zelo cenjena dobrina. Foto: EPA

pa počasi izginjajo.

Senegal je afriška država, ki jo obkrožajo Mavretanija, Mali, Gvineja in Gvineja Bissau, na zahodu pa sama obkroža Gambijo in meji na Atlantski ocean. Največ turistov Senegal, ki je s svojimi 3.000 urami sonca letno tudi ena najbolj sončnih držav, obišče zaradi njegovih plaž. Dolgi kilometri belega peska vabijo k sončenju in kopanju, pa naj bo to v enem izmed turističnih letovišč ali pa v eni izmed očarljivih ribiških vasic, ki jih v Senegalu ne manjka.

V tradicionalnih ribiških skupnostih so bile ribe dolga leta najpomembnejši vir prehrane, ribištvo pa je predstavljalo način življenja in temelj tamkajšnjih kultur. A sedanjost v Senegalu in njegovih ribiških vasicah ni več tako romantična, saj ob obali močno primanjkuje rib, ribiči pa ostajajo brez dela in brez sredstev za preživetje.

Milijonski dogovori za iztrebljanje rib
Eden izmed glavnih razlogov za pomanjkanje rib v Afriki so dogovori, ki so jih v zadnjih 50 letih sklenile vlade zahodnoafriških držav in vlade evropskih in azijskih držav, ki imajo v lasti ogromne ribiške flote. Ladje z evropskimi zastavami tako v vodah Senegala lovijo ribe na podlagi več milijonov evrov vrednih dogovorov med Evropsko unijo in Senegalom.

Ti dogovori so zahodnoafriškim državam koristili finančno, veliko škodo pa so povzročili ljudem, ki se z ribištvom preživljajo, saj so tuje države na veliko izkoriščale vire in tako izčrpale zaloge rib, edini vir zaslužka za tamkajšnje ribiče. Velike korporacije so iztrebile teko rekoč vse ribe ob obalah zahodnoafriških držav, zato bi morali ribiči po svojo vsakodnevno zalogo na odprto morje, kar pa s svojimi lesenimi čolniči ne morejo.

Izguba, ki jo je prineslo iztrebljanje rib v obalnih vodah, vodi v revščino in prinaša nasilje, saj so se prebivalci ribiških vasic prisiljeni boriti za svoje lastne preživetje.

Podobe vasice Ngor
Tudi 400-letna vasica Ngor v bližini senegalske prestolnice Dakar živi od ribištva, a so mednarodne korporacije, ki se ukvarjajo z množičnim ribarjenjem, močno ogrozile tradicionalne ribiške skupnosti. Nekaj utrinkov z vasice si lahko ogledate v spodnji galeriji.