Če ste menili, da je ta rt najjužnejša točka Afrike, ste se zmotili. Foto:
Če ste menili, da je ta rt najjužnejša točka Afrike, ste se zmotili. Foto:
Tabla tik pred skrajno južno točko Afrike
Turiste bolj navduši Cape Point kot pa Rt dobrega upanja.

Ta čast pripada namreč bližnjemu rtu Agulhas, ki bi po logiki moral biti tudi meja med Atlantskim in Indijskim oceanom, vendar se k Indijskemu oceanu prišteva morje vse do Rta dobrega upanja. Ta predstavlja skrajno južno točko Kapskega polotoka (Cape Peninsula), ki se konča približno 80 km južno od Cape Towna. Razglašen je za naravni rezervat.

Še pred koncem polotoka se iz njega proti jugu odcepi neizrazit stranski odrastek. Ima strme klife, pod katerimi živijo kolonije južnoafriških pingvinov. Če ne bi napisi opozarjali, da je ta slabo izrazit odrastek v resnici znameniti Rt dobrega upanja, ga zagotovo ne bi iskali tu, ampak nekaj kilometrov naprej, na dejanskem koncu polotoka. Tam je v obliki velikanskega skalnega rezila, ki se polagoma potaplja pod morje, precej bolj veličasten rt z imenom Cape Point.

Turisti so nad neizrazitostjo Rta dobrega upanja pogosto malce razočarani, vendar jih takoj za tem navduši res enkratni Cape Point, ki leži le streljaj vstran. Zaradi bližine se da v enournem sprehodu povzpeti na oba rta in obenem občudovati edinstveno rastlinstvo, ki nas zelo spominja na tisto iz evropskega Sredozemlja.