Leži ob jugovzhodni obali Afrike. Foto:
Leži ob jugovzhodni obali Afrike. Foto:
Opica, znana kot Microcebus lehilahytsara
Na Madagaskarju živi tudi tako majhna vrsta opice. Foto: EPA
Ena od ogroženih vrst, ki živi na otoku. Foto: EPA
Tudi rikšo uporabljajo za prevozno sredstvo.
V glavnem mestu Antananarivu še vidimo avtomobile, nato pa .. Foto: EPA

K državi spadata tudi bližnja otočka Nosy Be in Nosy Boraha. Od afriške obale ga loči Mozambiški preliv, od nje pa je oddaljen okrog 400 kilometrov. Obiskovalce pritegne predvsem z neobičajnim rastlinstvom in živalstvom, ki se je v zadnjih 180 milijonih let – to je čas, odkar se je otok ločil od celine -, razvijalo dokaj samosvoje, zato je na njem veliko endemičnih vrst. Od 7.400 rastlinskih vrst je kar 5.800 takšnih, ki naravno ne rasejo nikjer drugje na svetu.

Otok je pokrajinsko zelo raznolik. Delimo ga na tri enote. Osrednjo visoko planoto sestavlja star masiv iz granitov in gnajsov. Razprostira se na nadmorski višini 750 do 1.400 metrov in zavzema dve tretjini otoka. Nad njo se vzpenjajo trije gorski venci: Tsaratanana na severu (v njem je najvišji vrh v državi, 2.876 metrov visoki Maromokotro), Ankaratra v sredini in Andringitra na jugu.

Planota je najgosteje poseljena, saj je tam najbolj ugodno podnebje za bivanje. Temperature so nekoliko nižje, pozimi so povprečja med 15 in 20 stopinjami Celzija, poleti pa med 20 in 25 stopinjami. Letno pade od 1.000 do 1.500 milimetrov padavin. Zahodni in severozahodni pas usedlin je od 100 do 200 kilometrov široko nižavje. Nižavje ima vroče podnebje s temperaturami od 25 do 30 stopinj. Količina padavin se zmanjšuje od 1500 milimetrov na severozahodu do 300 milimetrov na jugu.

Najrevnejši je jug otoka
Jug otoka je tudi najrevnejše območje, kjer so pogoste hude suše in lakote. Vzhodna priobalna ravnica je široka le do 30 kilometrov in se s strmo reliefno stopnjo ločuje od osrednje visoke planote. Na njej je vroče in vlažno tropsko podnebje s temperaturami med 25 in 30 stopinjami, letna količina padavin pa presega 1800 milimetrov.

Dva tisoč let stare stopinje
Prvi ljudje so se naselili na Madagaskar šele pred približno 2000 leti in začeli spreminjati prvotno podobo otoka. Tako je danes 90 odstotkov nekdanjega gozda izsekanega. Zaradi krčenja gozda, erozije prsti in suše so se pojavile ekološke težave, mnoge živalske in rastlinske vrste so ogrožene, nekatere so tudi izumrle.

Potovanje počasno in neudobno
Potovanje po Madagaskarju, eni od najmanj razvitih držav na svetu, kjer se še vedno tri četrtine prebivalstva preživljajo s samooskrbnim kmetovanjem, je počasno in neudobno. Večina cest je v klavrnem stanju. Na 1.600 kilometrov dolgem in do 600 kilometrov širokem otoku je le 2.000 kilometrov asfaltiranih cest in 900 kilometrov železnic.

Če vas neudobje ne moti ...
Zaradi odmaknjenosti in slabe infrastrukture prihaja na Madagaskar le malo turistov. Zanimiv je za vse, ki jih pomanjkanje zahodnega razkošja ne moti in iščejo popotne užitke med preprostimi ljudmi v še ne povsem raziskani, marsikje še neokrnjeni naravi, ki jo občudujejo in podrobneje spoznavajo.