Maroku grozi, da bo postal betonska džungla. Foto: EPA
Maroku grozi, da bo postal betonska džungla. Foto: EPA

Medtem ko skuša Španija zaščititi še zadnje koščke svoje neposeljene obale, pa se v Maroku dogaja povsem nasprotno. Afričani skušajo na vse načine spodbuditi množični turizem, ki bi zmanjšal razlike med severom in jugom ter dvignil milijone ljudi iz revščine.

Škoda na južnosredozemski obali, trdijo okoljevarstveniki, bo nepopravljiva. Urbana in industrijska ekspanzija, onesnažen zrak in nezakonito izkopavanje peska že terjajo svoj davek. Vendar to tamkajšnjih politikov ne skrbi. Maroko skuša na vsak način privabiti milijone turistov v verigo obmorskih letovišč, ki jih bodo kot gobe po dežju zidala velika gradbena podjetja iz Španije, Belgije, Nizozemske in ZDA.

Prvi so v neokrnjeno naravo ugriznili Španci in v vzhodnem Maroku sezidali kompleks, velik sedem milijonov kvadratnih metrov, na katerih so trgovine, golfigrišča, hoteli s 17.000 posteljami in 3.100 stanovanj in vil. Graditelji obljubljajo, da se bodo "parki, zelene površine in prijetni prostori za druženje čudovito zlivali s prekrasno okoliško naravo".

Maroški okoljevarstvenik Nadžib Bačiri je ogorčen: "Pravimo jim uničevalci. Izkopali so šest kilometrov peska in pobili tisoče želv, samo da bi ljudje z roba imeli pogled na morje."

V zadnjih letih je v Maroku izginilo že sedem od 47 sredozemskih plaž.

R. K.