Kamerunska nogometna reprezentanca se je v kvalifikacijah za nogometno prvenstvo leta 2006 pomerila tudi s Slonokoščeno obalo. Na sliki Didier Drogba in Raymond Kalla. Foto: EPA
Kamerunska nogometna reprezentanca se je v kvalifikacijah za nogometno prvenstvo leta 2006 pomerila tudi s Slonokoščeno obalo. Na sliki Didier Drogba in Raymond Kalla. Foto: EPA
Gora Kamerun
Gora Kamerun je s svojimi 4095 metri najvišji vrh v zahodni Afriki, ki privlači številne pohodnike. Foto: www.wikimedia.org
Samuel Eto'o
Zagotovo največja zvezda kamerunske reprezentance je čudežni deček Samuel Eto'o, ki sicer igra za milanski Inter. Foto: EPA
Kamerun
Kamerun je za afriške razmere presenetljivo politično stabilna država, a se nahaja v precej nevarni soseski. Foto: www.wikimedia.org

Kamerun je država, o kateri večina ljudi ne ve prav veliko, tudi njihova nogometna reprezentanca je povprečnemu Zemljanu bolj kot ne neznana. A to še ne pomeni, da ta afriška država ne živi za nogomet, prav nasprotno. Konec koncev je to država, od koder prihaja čudežni deček Samuel Eto'o, in država, kjer vsi, mladi in stari, moški in ženske, goreče navijajo za Neukrotljive leve, kot ljubkovalno imenujejo svojo nogometno reprezentanco. A pojdimo od začetka in poglejmo, kje leži Kamerun in kaj nam ta država na zahodu Afrike ponuja.

Kamerun ujet med nevarne sosede
Kamerun je država na zahodu Afrike, kjer na 475.000 kvadratnih kilometrih živi skoraj 19 milijonov ljudi. Država, kjer vlada presenetljivo visoka politična in socialna stabilnost, je pravzaprav žrtev geografije, saj leži v zelo težavni soseski, ki jo obkrožajo Nigerija, Čad, Gabon, Ekvatorialna Gvineja, Srednjeafriška republika in Republika Kongo (meja med Kamerunom in Kongom je zelo pogosta zaprta). A po mnenju Lonely Planeta vas to ne bi smelo odvrniti od obiska te prelepe države, saj Kamerun ponuja vse, kar si popotnik lahko zaželi. Je ena najbolj kulturno raznolikih držav na svetu, saj so njeni prebivalci pripadniki tako starodavnih plemenskih kraljestev kot tudi muslimani in Pigmejci, sicer pa v državi živi kar 200 različnih etničnih in jezikovnih skupin.

Tudi narava ni nič manj raznolika kot njeni prebivalci. Gora Kamerun je s svojimi 4095 metri najvišji vrh v zahodni Afriki, ki privlači številne pohodnike, kot še vedno delujoči ognjenik pa se dviguje iz morja na zelo spektakularen način. Na severu države lahko občudujemo travnato območje Ring Road, gorovje Mandara pa znova predstavlja nasprotje - suho in kamnito območje z izoliranimi vasicami. Ob vsem tem se Kamerun ponaša tudi z najstarejšimi afriškimi deževnimi gozdovi in številnimi naravnimi parki, kjer lahko popotniki naletijo na številne zelo zanimive živalske vrste.

V Kamerun najbolje med novembrom in februarjem
Na severu države dežuje od aprila ali maja pa do septembra oz. oktobra. Najbolj vroči meseci so marec, april in maj, ko lahko temperature dosežejo tudi preko 40 stopinj Celzija, a je vročina znosna, saj v ozračju ni vlage. Na jugu Kameruna je podnebje bolj vlažno, ekvatorialno, saj tam dežuje praktično vse leto. Glavno sušno obdobje v Kamerunu je med junijem in oktobrom, med marcem in junijem je deževje rahlo povečano, najbolj suhi meseci po vsej državi pa so med novembrom in februarjem. Obisk Kameruna je tako najbolj priporočljiv prav med novembrom in februarjem, najbolj neprijetni meseci pa so med julijem in oktobrom, ko je dan brez dežja pravi čudež, dež pa povzroča tudi številne nevšečnosti, kot so zaprte ceste, zemeljski plazovi in narasle reke.

Kamerun je poznan tudi po številnih neskončnih peščenih plažah, obkroženih s palmami, in odlični morski hrani, kar bo zagotovo napolnilo vaše baterije. Kot pravijo pri Lonely Planetu, če temu dodate še pivo ali dve, nekaj kamerunske glasbe makossa in tekmo Neukrotljivih levov, kamerunske nogometne reprezentance, vam zagotovo ne bo dolgčas.

Kamerun razbil predsodke o afriškem nogometu
Eden od predsodkov, ki na Zahodu velja za afriški, in s tem tudi kamerunski, nogomet, je očarljiva naivnost. Igralci so sicer zelo dobro tehnično podkovani, a naj bi bili nedisciplinirani in otročji. Ta predsodek se je za afriški nogomet obdržal skozi 80. in 90. leta prejšnjega stoletja, tudi ko so afriške ekipe počasi začele dobivati pomembne tekme in so nakazale, da bi nekoč lahko celo zmagale na svetovnem prvenstvu. Prav Kamerun pa je bil tisti, ki je leta 1990, ko je skoraj izločil Anglijo iz četrtfinala, dokončno izbrisal ta predsodek.

Reprezentanca, ki ji navijači rečejo Neukrotljivi levi, ima že kar zavidljivo zgodovino udeležbe na svetovnih prvenstvih. Leta 1982 so izpadli v skupinskem delu, leta 1990 pa je Kamerun postal prvi četrtfinalist svetovnih prvenstev iz Afrike, kjer so jih po veličastni zmagi nad Kolumbijo nato ustavili Angleži. V letih 1994, 1998 in 2002 so prav tako izpadli v skupinskem delu. V zadnjem delu kvalifikacij za letošnje prvenstvo je Kamerun zmagal v skupini A.

Tretja veličastna generacija nogometašev
Na letošnjem svetovnem prvenstvu se bo predstavila tretja veličastna generacija Neukrotljivih levov, ki jo sestavljajo Rigobert Song, Geremi Njitap, Samuel Eto'o in Idriss Carlos Kameni. Nogometna reprezentanca v tej sestavi si je že priigrala zlato na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, zmagali so na afriškem prvenstvu narodov leta 2000 in 2002, dobro pa so se odrezali tudi na svetovnih prvenstvih leta 1998 in 2002. Kmalu bo jasno, ali bo tokratno prvenstvo na rodni mami Afriki prineslo nov uspeh Neukrotljivih levov in ali lahko morda posežejo tudi po najvišjih mestih.