Republiko Mauricius tvorijo otok z istim imenom in še nekaj drugih otokov. Foto:
Republiko Mauricius tvorijo otok z istim imenom in še nekaj drugih otokov. Foto:
Kot večina drugih otokov v Indijskem oceanu ima tudi Mauricius največjo pomanjkljivost, ali pa prednost, odvisno od stališča, v geografski oddaljenosti in zato težki dostopnosti.

Otok, ki leži v Indijskem oceanu, okoli 900 kilometrov vzhodno od Madagaskarja, poleg otokov St. Brandon, Rodrigues in Agalega tvori tudi Republiko Mauricius, skupaj pa omenjeni otoki spadajo v otočje Mascarene, ki ga tvorijo še francoski otok Reunion, oddaljen okoli 200 kilometrov, in Rodrigues, oddaljen 570 kilometrov severovzhodno. Arhipelag se je oblikoval v nizu podvodnih vulkanskih izbruhov 8 do 10 milijonov let nazaj.

Število prebivalcev: 1.264.866
BDP na prebivalca: 11,125 dolarjev
Uradni jezik: angleščina Neodvisna država: od leta 1962 (prej britanska kolonija)
Klima otoka je tropska, rahlo pa jo spreminjajo severovzhodni vetrovi: suho obdobje je od maja do novembra, vroče in vlažno obdobje pa od novembra do maja, v obdobju od maja do septembra pa državo večkrat prizadenejo anticikloni. Zadnja anticiklona, ki sta pustila za sabo veliko škodo, sta bila Hollanda leta 1994 in Dina leta 2002.

Prestolnica otoka in največje mesto je Port Louis na severozahodu, druga pomembna mesta pa so Rose-Hill and Beau-Bassin, Curepipe, Vacoas, Phoenix in Quatre Bornes.

Otok, kot številni drugi na tem območju, slovi po svoji naravni lepoti. Slavni pisatelj Mark Twain je v eni izmed svojih knjig napisal, da na otoku dobiš idejo, da je bil najprej narejen Mauricius in šele potem nebesa, in da so nebesa kopija Mauriciusa.

K. T.