Samske Evropejke so nore na mlade Gambijce. Foto: EPA
Samske Evropejke so nore na mlade Gambijce. Foto: EPA

V majhno državica ob zahodni obali afriškega kontinenta redno prihajajo letala iz Velike Britanije, na katerih je veliko samskih žensk, ki obiskujejo mlade Gambijce. Dame za majhne denarce dobijo družbo za pohajkovanje po plažah in pokrajini, na koncu pa se vse konča v postelji.

Seks turizem se je razvil že do take mere, da mladci postajajo vse bolj vsiljivi, kar buri tamkajšnje turistične delavce in obiskovalce te države z nekaj več kot 1,5 milijona prebivalcev. Gambija je med 25 najbolj revnimi državami na svetu.

Hrana, spanje, pivo, cigareti ...
Teden dni dolgo razmerje za mladega Gambijca pomeni tri tople obroke na dan, posteljo v luksuznem hotelu ter cigarete in pivo po želji. "Nekoč me je neki mladenič na vse kriplje prepričeval, da pridem v njegovo sobo na "pravo gambijsko izkušnjo", kot jo imenujejo, in bilo se ga je zelo težko znebiti. Skušal se mi je prodati," je dejala 35-letna Nizozemka Wilma, ki ni želela razkriti svojega priimka.

Podatke o seks turizmu je zelo težko dobiti. V Unicefovem poročilu iz leta 2003 piše, da je 60 do 70 odstotkov obiskovalcev glavnih turističnih krajev v okolici glavnega mesta Banjula prišlo zaradi uživanja na soncu in poceni seksa.

Prevzgoja v turistične vodiče
52-letni Britanec Geri Mitchell, ki vodi hotel v okolici Banjula, se je odločil spopasti s to težavo. Najel je skupino mladeničev in jih izšolal za turistične vodiče, ki ponujajo obiskovalcem varne izlete po državi. Prevzgoja iz ponudnika spolnih uslug v vodiča se je izkazala za uspešno. Poleg denarja za preživljanje imajo zdaj tudi spoštovanje gostov in okolice. Del učenja vodičev je tudi, da prijavljajo mladoletne prostitutke, ki se začenjajo prodajati že pri 12 letih.

25-letna Rachel, ki je prišla z Otoka v Gambijo sama, pravi: "Napredek je že viden. Najslabše v tej državi je to, da stopiš na ulico in ne moreš hoditi brez nadlegovanja niti minuto. Brez tega bi bila Gambija izjemna."