Cape Town ponuja kulturno pestrost in prekrasen razgled. Foto: EPA
Cape Town ponuja kulturno pestrost in prekrasen razgled. Foto: EPA

V zadnjem desetletju se je obisk tujih turistov v Južnoafriški republiki, eni najbolj raznolikih držav na svetu, povečal za skoraj polovico, je pokazala raziskava HotelBenchmark Survey.

JAR je tako v lanskem letu po dobičku glede na število hotelskih gostov tako pred Evropo kot tudi pred Azijo, le od začetka do konca leta 2005 pa se je ta dobiček povečal za deset odstotkov.

Leta 2004 je JAR obiskalo 6,4 milijona tujih turistov, po podatkih Svetovne turistične organizacije pa se smernica rasti nadaljuje. Do avgusta lanskega leta se je obisk povečal še za 11 odstotkov v primerjavi z letom 2004.

Kulturna pestrost, prelepa narava, ...
Razlogi za takšen porast turistov naj bi bili, so zapisali na spletni strani Travel Daily Newsa, to, da je južna Afrika odmaknjena od ponorelega sveta terorizma in različnih epidemij zahodne zemeljske poloble (sars in te dni aktualna ptičja gripa), vlada in turistične organizacije pa se še posebej trudijo vzbuditi občutek, da je država prijazna in predvsem varna. Poleg tega cene niso visoke, država pa ponuja številne naravne znamenitosti, kulturno pestrost, skozi vse leto pa je vreme lepo.

Površina Južnoafriške republike: 1.219.912 kvadratnih kilometrov
Meji na Botsvano, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Svazi in Zambabve
Dolžina obale: 2.798 kilometrov
Število prebivalcev: 44.344.136 Glavno mesto: Pretoria, Cape Town (zakonodajno) in Bloemfontein (sodno)
Uradni jezik: 11 uradnih jezikov - napisi in dokumenti so večinoma v angleščini in afrikanščini, uradni jeziki so tudi ndebelščina, pedi, sotho, svati, tsonga, tsvana, venda in koščina

Leta 2010 SP v nogometu


Strokovnjaki napovedujejo, da se rast še ne bo ustavila, izvrsten dogodek tudi za turizem in hotelirje v državi pa bo svetovno prvenstvo v nogometu čez štiri leta. V naslednjih desetih letih naj bi se prihodek od turizma povečal še za šest odstokov, trenutno pa turizem predstavlja devet odstotkov južnoafriškega BDP-ja.