Akcija bo trajala do jeseni. Foto: BoBo
Akcija bo trajala do jeseni. Foto: BoBo

V Zavodu za turizem občine Miren – Kostanjevica so po uničujočem požaru na goriškem Krasu pripravili akcijo turistične ponudbe s sloganom Blišč pogorišč. Z njo vabijo obiskovalce na varne, vodene oglede po poteh miru na Krasu, ki se vijejo med pogorišči.

Sam naslov akcije s poudarkom na informiranju in varnosti, ta bo trajala do jeseni, naj bi po besedah turističnega zavoda na eni strani opozarjal na tragiko požara na Krasu, po drugi pa odstira njegovo nezaraščeno lepoto in identiteto. Mnenja glede naslova so sicer deljena.

Po besedah nekaterih domačinov sprehajanje po kraških pogoriščih vseeno še ni varno, predvsem pa se jim ta zdijo žalostna in neprimerna za trženje. Naslov akcije se jim tako zdi sporen, po njihovem mnenju bi se moral osredotočiti na lepote, kot so vinogradi, oljke in sadovnjaki. Drugi sicer menijo, da je, če gre za voden ogled, to sprejemljivo, predvsem če bo ta poteza Krasu prinesla več življenja in promocije.

Namen ni bilo vzbujanje negativnih odzivov

V zavodu za turizem sicer poudarjajo, da s trženjskim prijemom niso hoteli vzbuditi negativnih odzivov, mislijo pa, da je podoba Krasa kljub tragiki nekaj posebnega. "Upamo, da bo ta akcija prinesla želene rezultate: predvsem varen obisk Krasa, ki ga lahko zagotovimo samo z našimi vrhunsko usposobljenimi pohodniškimi, kolesarskimi in jamarskimi vodniki," je pojasnila vodja Ariana Suhadolnik.

"Če bodo že organizirano hodili po požarišču ali če naletijo na neeksplodirano ubojno sredstvo, naj se obvesti 112 ali 113, poskuša mesto zavarovati s kakšno vejo, tako da je vidno," je pozval Darko Zonjič iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in opozoril, da je vsak vstop na kraško požarišče na lastno odgovornost.

Prvo skupino pohodnikov bodo po požganih poteh miru na Krasu popeljali 29. avgusta dopoldne, po besedah zavoda pa se bo njihov odnos do te pokrajine za vedno spremenil.