Dva izmed prvih potnikov na direktni nočni povezavi med Brusljem in Berlinom. Foto: Reuters
Dva izmed prvih potnikov na direktni nočni povezavi med Brusljem in Berlinom. Foto: Reuters

Nočni vlak med belgijsko in nemško prestolnico upravlja belgijsko-nizozemsko podjetje European Sleeper. Gre za prvo direktno nočno povezavo med obema mestoma po več kot desetletju. Vlak je iz Bruslja odpeljal v petek ob 19.22, v Berlin pa je prispel v soboto ob 8.01. Potnikom so ob tej priložnosti na vlaku postregli s šampanjcem.

"Vozim se s spalnim vlakom, ker ga obožujem. Ko sem bila mlajša, sem se pogosto vozila v Marseille," je dejala ena izmed potnic, zdravnica iz Bruslja, ki je čakala na vstop na vlak. Dodala je: "Tak način je najprijaznejši do podnebja, poleg tega pa je to lep način potovanja in spoznavanja ljudi. To, da se je ta povezava vrnila, se mi zdi neverjetno."

"Menimo, da velik izziv še vedno predstavljajo upravni in birokratski postopki, saj so upravljavci prog organizirani na nacionalni ravni, pravila pa so različna," je dejal Chris Engelsman, soustanovitelj podjetja European Sleeper. "A obstaja vse več ljudi, ki želijo potovati trajnostno. Priljubljena so postala tudi počasna potovanja, da bi se izognili hitenju in stresu na letališčih," je dodal.

Tudi iz Amsterdama v Barcelono

Prihodnje leto bodo linijo med Brusljem in Berlinom podaljšali do Dresdna in Prage. Podjetje European Sleeper pa načrtuje tudi nočni vlak iz Amsterdama v Barcelono, ki naj bi začel obratovati spomladi leta 2025, pa tudi nekatere druge nočne železniške povezave.

Tudi Evropska komisija podpira vzpostavitev novih železniških povezav in izboljšanje čezmejnih povezav znotraj bloka.