Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dogodek se je zgodil v muzeju Chiaramonti, kjer hranijo okoli tisoč del iz antičnega Rima in se ponašajo z "eno najboljših zbirk rimskih portretov na svetu", kot navajajo na svoji strani. Usoda dveh od teh portretov zdaj ostaja negotova.

Moški je zahteval avdienco pri papežu, ko pa so mu dejali, da to ni mogoče, je v jezi zabrisal doprsni kip na tla, drugega pa prevrnil, ko je bežal s prizorišča, piše časopis Il Messaggero. Zdaj v muzeju ocenjujejo nastalo škodo in preučujejo, kako okoli 2000 let stara kipa sestaviti skupaj.

Tiskovni predstavnik Vatikanskih muzejev Matteo Alessandrini je za CNN povedal, da je bil okoli 50 let star Američan v sobi "Galleria Chiaramonte", v kateri hranijo okoli sto kipov in doprsnih kipov.

"Doprsni kipi so pritrjeni na police z žebljem, a če jih povlečeš s silo, se jih da spraviti dol," je povedal. "Enega je povlekel v jezi, drugega med begom, a so se za njim nemudoma pognali pazniki in ga predali vatikanski policiji, ki ga je privedla na zaslišanje."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poletje neukročenih turistov

Po navedbah Alessandrinija sta oba doprsna kipa poškodovana, a ne nepopravljivo. "Eden je izgubil del nosu in uho, pri drugem pa se je glava skotalila s podstavka," je razložil in dodal, da restavratorska dela že potekajo, tako da bosta kmalu ponovno na ogled v muzeju.

"Ena najlepših stvari tega muzeja je, da dovoljuje obiskovalcem, da si te starodavne kipe ogledajo dobesedno iz oči v oči. Bojim se, da bi lahko taki dogodki povzročili, da zdaj kipe zagradijo," je povedal Mountain Butorac, ki vodi romarje v Vatikan in pogosto obiskuje muzej Chiaramonti.

Rim je imel sicer letošnje poletje, ko so se turisti prvič po pandemiji res množično vrnili, kar nekaj težav z vandalizmom. Julija so ujeli neko kanadsko turistko, ki je v Kolosej vrezala svoje ime, neka ameriška skupina je po Španskih stopnicah zabrisala svoje skuterje in jih polomila, savdski obiskovalec pa je po istih stopnicah zapeljal s svojim maseratijem.