Amsterdam velja za eno najbolj obiskanih mest na svetu. Foto: Pixabay
Amsterdam velja za eno najbolj obiskanih mest na svetu. Foto: Pixabay

Raziskava je namreč pokazala, da Britanci v tem starostnem obdobju – pa tudi enako stari Nizozemci – v razvpiti Rdeči četrti v Amsterdamu povzročajo največ hrupa in težav. V tamkajšnjih lokalih imajo namreč glasne celonočne zabave, pogosto tudi fantovščine, kar spravlja v obup tamkajšnje prebivalce.

Amsterdam, ki velja za najbolj liberalno evropsko mesto, je tako začel nenavadno kampanjo, s katero se želi znebiti slovesa žurerske prestolnice. Vedno, ko bodo Britanci v spletne iskalnike vpisali besede, kot so "fantovščina Amsterdam", "poceni hotel Amsterdam" in "obiskovanje pubov v Amsterdamu", se jim bodo prikazali videoposnetki, v katerih bodo Nizozemci opozarjali na tveganje in posledice čezmernega pitja alkohola in jemanja mamil. To lahko pomeni denarne kazni, kazensko kartoteko, bolnišnično zdravljenje in trajno poslabšanje zdravja.

Skupine mladih turistov privablja predvsem Rdeča četrt. Foto: Pixabay
Skupine mladih turistov privablja predvsem Rdeča četrt. Foto: Pixabay

Sofyan Mbarki, podžupan za gospodarske zadeve v Amsterdamu, pravi: "Seveda so obiskovalci še vedno dobrodošli, a le če se primerno vedejo in ne povzročajo nevšečnosti. Vsem drugim mesto sporoča: hvala, tega ne želimo, raje ne prihajajte."

Kampanja se bo začela na Otoku, nato pa se bo razširila tudi na domačo Nizozemsko in druge države. Poleg spletnih oglasov načrtujejo tudi postavitev plakatov in zaslonov v amsterdamskih hotelih in lokalih, s katerimi bodo obiskovalce opozarjali na primerno vedenje. Načrtujejo tudi skrajšanje delovnega časa javnih hiš in lokalov, prepoved kajenja marihuane na javnih mestih v središču mesta, pa tudi delno prestavitev Rdeče četrti v "erotični predel mesta", piše Guardian.

Nekateri sicer dvomijo o učinkovitosti takšne negativne kampanje. Marco Lemmers, vodja hotelske verige Conscious Hotels, je dejal, da se zavzema za pozitivno kampanjo. "Ljudem lahko pokažate, da bodo zaradi ekscesov zabredli v težave tudi na humoren način. Ne moremo vsakega, ki pride v mesto na fantovščino ali poroko, označiti za kriminalca! Pomislite tudi, kako se nizozemski turisti sprostijo na Costa Bravi v Španiji ali v kakšnem drugem počitniškem kraju. Mislim, da bo zaradi te kampanje celotni turistični sektor na Nizozemskem na slabšem."

Amsterdam, ki ima 883.000 prebivalcev, je sicer eno najbolj turističnih mest na svetu, vsako leto ga obišče okoli 20 milijonov ljudi. Domačini se pogosto pritožujejo, da imajo občutek, "kot da živijo v Disneylandu ali živalskem vrtu".