Italijanske plaže so letos privabile ogromno turistov. Foto: Pixabay
Italijanske plaže so letos privabile ogromno turistov. Foto: Pixabay

Za analize poletne sezone je še prekmalu, a na podlagi videnega, slišanega in izračunanega kaže, da bodo turistični delavci po Evropi letos znova zadovoljni. V Italiji so prepričani, da jih v najslabšem primeru čaka ponovitev rekordne sezone iz zadnjega predkoronskega leta. Kljub razmeroma visoki stopnji brezposelnosti pa se tamkajšnji hotelirji soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Zadovoljni so tudi naši severni sosedje. Prvi podatki kažejo, da se je poletni turizem tudi v Avstriji vrnil skoraj na raven pred epidemijo covida-19. V prvi polovici sezone so tako ustvarili 37 milijonov nočitev kljub občutnim podražitvam storitev v hotelirstvu in gostinstvu.

Poletje v Italiji

Skoraj 420 milijonov nočitev ali enodnevnih obiskov ter za 32 milijard evrov prometa – toliko naj bi v Italiji to poletje ustvarila samo obmorska letovišča. Oba podatka naj bi za odstotek ali dva presegla rezultate iz sicer izjemnega leta 2019. Po raziskavah Observatorija Jfc ostaja najbolj priljubljena destinacija tromestje na jadranski rivieri Rimini-Riccione-Cattolica, ki je na vrhu lestvice tako pri družinah kot pri mladih. Sledijo beneški Jesolo, romanski Milano Marittima in toskanski Forte dei Marmi. Sardinske destinacije, kot sta Budoni na severovzhodu in Alghero na severozahodu, pa se uvrščajo na vrh priljubljenosti pri iskalcih miru in naravnih plaž.

Kljub primanjkovanju delovne sile obisk odličen

Cene višajo tudi dunajski hoteli. Foto: EPA
Cene višajo tudi dunajski hoteli. Foto: EPA

Turistični kolosi iz te otoške dežele poročajo tudi o nadpovprečnem številu rezervacij za september in oktober – torej o daljšanju sezone. Kljub kaosu, ki občasno izbruhne zaradi pomanjkanja in nezadovoljstva osebja nizkocenovnih letalskih prevoznikov, tudi na Sardiniji pričakujejo vsaj ponovitev obsega obiska iz časa pred epidemijo.

Kljub dobrim obetom stanje ni rožnato. Pri združenju rimskih hotelirjev Federalberghi tarnajo zaradi pomanjkanja sezonske delovne sile. S prstom kažejo na – po njihovem mnenju – preveč velikodušne socialne transferje, kot je državljanski dohodek, saj da naj bi prejemnike odvračali od iskanja dela. Kljub temu pa njihove analize z začetka sezone potrjujejo dokončni povratek turizma. Maja je tako v Italiji dopustovalo za 13 odstotkov več domačih in za kar 46 odstotkov več tujih gostov kot maja leta 2019.

Tudi v Avstriji so s sezono za zdaj zadovoljni

Od maja do julija so Avstrijci imeli le še 4,6 odstotka manj nočitev kot v enakem obdobju leta 2019. Od 37 milijonov nočitev so jih kar 24,8 ustvarili gosti iz tujine, od tega tretjina iz Nemčije. Veliko več pa so imeli tudi domačih gostov, ki so ustvarili 600.000 več nočitev.

Za inflacijo so v veliki meri odgovorni prav dvigi cen v gostinstvu. Foto: AP
Za inflacijo so v veliki meri odgovorni prav dvigi cen v gostinstvu. Foto: AP

Tudi sicer so 84,8 odstotka vseh nočitev ustvarili turisti iz Evropske unije. Število gostov iz Azije se je sicer povečalo, a številk še ne gre primerjati s položajem v predkoronskih časih. Močno so se dvignile tudi cene v hotelirstvu in gostinstvu. Avstrijci so v juliju zaznali 9,3-odstotno inflacijo, eden glavnih dejavnikov za to pa je prav dvig cen v gostinstvu in turizmu, ki so se zvišale za 9,3 odstotka.

Apartmaji in počitniška stanovanja še niso dosegli predkoronskih številk

Turisti so denimo morali za turistične aranžmaje plačati 3,8 odstotka več. Dvignile so se tudi cene letalskih vozovnic. Čeprav so bili turistični delavci dokaj zadovoljni s poletno sezono, saj se stanje počasi normalizira, pa bodo rezultati v turizmu v celotnem letu slabši, na to kažejo rezultati prvega polletja, ko so hoteli, apartmaji in počitniška stanovanja zaznali okoli 80 milijonov nočitev, kar je 15,5 odstotka manj kot v predkoronskih časih, a tudi tu se je položaj izboljšal v primerjavi z letoma 2020 in 2021.