Avtodomarstvo doživlja razcvet. Foto: Radio Koper
Avtodomarstvo doživlja razcvet. Foto: Radio Koper

S podjetji Adria Mobil in Carthago se Slovenija po proizvodnji avtodomov uvršča v evropsko in svetovno velesilo, ob tem imamo še vrsto nišnih proizvajalcev, ki tudi načrtujejo širitev proizvodnje in dodatne zaposlitve.

Leto dni in več na nov avtodom čakajo kupci pri slovenskih proizvajalcih. Proizvodne kapacitete so povsem zapolnjene, v določenih delih proizvodnje delajo v izmenah, da zapolnijo vseh 24 ur. V novomeški Adrii Mobil je več kot 1300 zaposlenih, še več kot 800 jih je v Carthago v Odrancih. Napovedujejo širitev, v Carthagu tudi višje plače.

Direktorica slovenske družbe Carthago Sandra Županec pojasnjuje: "V letošnjem poslovnem letu smo ustvarili prihodke, ki presegajo 217 milijonov evrov, naša nadaljnja rast se pričakuje tudi v prihodnje, vse je odvisno od trga, trenutno pa so razmere na trgu dobre."

Tudi v Adrii je zadnje leto rekordno. Direktorica Adria Mobil Sonja Gole predvideva, da bo samooskrba tudi na tem področju narekovala tempo razvoja. "Manjši produkti, a vendarle z vso potrebno opremo, komfortom, ki ga počitniško vozilo potrebuje, je tisto, ki bo v prihodnosti narekovalo trend razvoja in ne nazadnje bo tudi samooskrba zagotovo ena od prihodnjih trendov razvoja tudi na področju produktov za prosti čas."

Vse to pa prinaša tudi izzive v slovenski turizem in v prizadevanja, da Slovenija na področju avtodomarstva za tuje turiste ne bo več zgolj tranzitna država.

Avtodomarstvo – dober dopust in dober posel