Foto: EPA
Foto: EPA

Guverner Balija Wayan Koster je dejal, da bo po spremembah, ki bodo uvedene letos, tujcem dovoljeno voziti le avtomobile, ki jih bodo najeli pri potovalnih agencijah.

"Uporabljati bi morali vozila, ki so jih pripravile turistične agencije, namesto da se potikajo okrog z motorji, brez majic in oblačil, brez čelad, kršijo prometna pravila in so celo brez vozniškega dovoljenja," je Koster opozoril na neprimerno obnašanje turistov.

Bali je leta 2019 pritegnil 6,2 milijona tujih obiskovalcev, gospodarstvo tega otoka pa je odvisno od njihove porabe. Toda potrpežljivost domačinov do turistov je bila na preizkušnji zaradi pogostih poročil o nezakonitem ali nespoštljivem vedenju, tudi na cestah, piše britanski Guardian.

Videoposnetki in poročila o neubogljivih voznikih ali voznikih prekrškarjih so se v zadnjih letih pogosto delili na družbenih medijih. V zadnjih mesecih so poročali tudi o nesrečah, nekatere so se končale s smrtnim izidom.

Podrobnosti načrta o prepovedi izposoje motorjev turistom še niso določene.

"Potrebna je nadaljnja študija, potem bomo popravili napake. Na terenu sem opazoval voznike, ki lahko najamejo motorna kolesa tudi brez vozniškega dovoljenja, kar potem povzroča težave," so lokalni mediji povzeli besede namestnika guvernerja Balija Tjok Oka Artha Ardhana Sukawati.

Omejitev izposoje motornih koles povzroča tudi skrb, kako bo prepoved vplivala na turistični sektor, vključno s podjetji za izposojo koles, ki jih je pandemija močno prizadela.