Na Bali se vrača turistični vrvež. Foto: EPA
Na Bali se vrača turistični vrvež. Foto: EPA

Na ta priljubljeni indonezijski otok bodo lahko po dolgih mesecih zaprtja prvi lahko stopili prebivalci Kitajske, Japonske, Južne Koreje, Nove Zelandije in Združenih arabskih emiratov. A sprejeli bodo le polno cepljene obiskovalce, ki bodo morali pred poletom in ob prihodu na otok opraviti še PCR-test na okužbo in se ob prihodu na otok še osamiti za pet dni – oblasti so sprva predvidele osemdnevno samoizolacijo.

"Vsi smo čakali na ta dan, saj je turizem hrbtenica Balija," je dejal neki lastnik restavracije na otoku. Turizem prispeva več kot 50 odstotkov BDP-ja otoka.

Mnoge restavracije krize niso preživele. Foto: EPA
Mnoge restavracije krize niso preživele. Foto: EPA

Na Bali, ki je najbolj turističen kraj v Indoneziji, je leta 2019 prišlo več kot šest milijonov turistov, nato je naval usahnil in običajno natrpane ulice mesta Ubud že več mesecev samevajo. Mnogi lokali in trgovine krize niso preživeli, zato na njihovih vratih visi napis "oddamo", piše Guardian.

Kakovostni gostje in razpršena dejavnost

Obenem je bilo zaprtje priložnost za razmislek, kakšne turiste naj privablja otok. Oblasti so jasne povedale, da si ne želijo več popotnikov z nahrbtniki na ramenih, ampak iščejo "kakovostne" turiste – to pomeni takšne, ki zapravijo veliko denarja, ostanejo dolgo časa in spoštujejo bonton. A nekateri opozarjajo, da debelina denarnice turistov ne pomeni tudi, da bodo ti na Baliju spoštovali lokalne navade ali se izogibali prestopkom.

Pandemija je pokazala tudi na to, da Bali preveč stavi le na enega konja, turizem, zato mora svoje dejavnosti nujno razpršiti na druge sektorje, kot so kmetijstvo, ribištvo in domača obrt.

Otok se sicer lahko pohvali z 80-odstotno precepljenostjo, kar je mnogo več kot celotna Indonezija. Pada tudi število primerov okužb, v ponedeljek so tako zaznali le 37 primerov.