Cilj Hitorija je spodbuditi goste, da kramljajo med seboj in se spoznajo. Foto: AP
Cilj Hitorija je spodbuditi goste, da kramljajo med seboj in se spoznajo. Foto: AP

Mali bar v četrti Šindžuku, znani po živahnih barih in nočnem življenju, je v sedmem nadstropju industrijske stavbe. Hitori se je odprl lani, prostora pa ima za samo 17 ljudi.

Po japonskem kodeksu vedenja ljudje v barih ne pristopajo do tujcev ali jih nagovarjajo.

V Hitoriju lahko gostje preprosto uživajo v samoti ali pa vljudno kramljajo z drugimi gosti (včasih tudi s pomočjo Googlovega prevajalca, če se med Japonce pomešajo tujci), kar ni vedno navada, piše CNN.

In, na koncu, je prav to cilj Hitorija – spodbuditi stranke, da se spoprijateljijo z drugimi gosti, kar če prideš v paru, pogosto ni običaj.

Sproščeno, veselo vzdušje

Tudi karta pijač je presenetljivo ugodna za mesto, kjer so cene vse prej kot prijazne, kar je dodaten razlog, zakaj je Hitori precej priljubljen med domačini.

Kar koli naročite, ali je to pivo ali koktajl, stane 1.000 jenov (8 evrov), za ženske je pogrinjek brezplačen, moški pa plačajo od 4 do 25 evrov, odvisno od časa.

In čeprav ni nobenih pravil, kdo sedi kje, se gostje običajno kar samodejno ločijo na moške na eni strani bara, ženske pa na drugi.

A niso le razumne cene tiste, ki privabljajo ženske stranke. V Hitoriju vlada sproščeno, veseljaško vzdušje. "Vsi, ki pridejo sem, so zelo pozitivni," je povedala natakarica Rei.

Ker mnogi japonski bari strežejo hrano, Hitoti pa nima kuhinje, Rei pogosto prinaša s seboj vrečke bonbonov, piškotkov in drugih sladkarij za svoje stranke.