Z uvrstitvijo na seznam ogrožene kulturne dediščine bo lahko omejeno izkoriščanje mesta. Foto: AP
Z uvrstitvijo na seznam ogrožene kulturne dediščine bo lahko omejeno izkoriščanje mesta. Foto: AP
Sorodna novica Unesco bi Benetke uvrstil na seznam ogrožene svetovne kulturne dediščine

Znano je že, da strokovnjaki Unesca, ki menijo, da Italija ne naredi dovolj za zaščito Benetk, priporočajo, naj Benetke prestavijo na seznam ogrožene svetovne kulturne dediščine. Če se bo to res zgodilo, sta posledici lahko dve: močna omejitev dozdajšnjega izkoriščanja edinstvenega mesta ali pa popoln izbris z Unescovega seznama, kar pa bi močno načelo ugled Italije.

Število turističnih postelj je skoraj že doseglo število meščanov. Foto: BoBo
Število turističnih postelj je skoraj že doseglo število meščanov. Foto: BoBo

Zahtevali so več ukrepov za zamejitev vpliva turistov in prometa ter posledic podnebnih sprememb. Mesto v laguni ogrožata vsaj še onesnaževanje in škodljiv vpliv valov, ki jih povzročajo plovila in ki izpodžirajo temelje mesta. "Potrebujemo pogum za strukturne spremembe, ki jih že dolgo predlagamo, pa mestni svet noče slišati zanje," je dejal Andrea Segre iz beneške nevladne organizacije Alta Tensione Abitativa.

Obenem gredo cene najemnin v nebo, število turističnih postelj je skoraj že doseglo število meščanov, teh pa je vsako leto za 1000 manj. Kljub obljubam politikov se to še ni obrnilo. "Strinjam se, da bi število turistov omejili," je dejala trgovka Claudette Zawazki in dodala, da je življenje za tistih nekaj Benečanov, ki so še ostali v mestu, postalo neznosno. Turisti namreč ne služijo nikomur – v Benetke pridejo zjutraj in odidejo zvečer, domačinom pa pustijo samo odpadke.

Unesco bo o ukrepih odločal septembra, Benetke pa so v teh dneh doletele še za poletje neobičajno visoke plime. Markov trg naj bi se znašel pod 10 do 20 centimetrov vode še pri naslednjih treh plimah. Bazilika svetega Marka bo kljub temu ostala na suhem, saj jo zdaj varuje steklena ograja, sistem zapornic Mose, ki zapira dotok Jadranskega morja v laguno, pa bo ostal potopljen – sprožijo ga šele pri plimah vsaj pol metra nad tlakom Markovega trga.