Srbska letalska družba Air Serbia bo polete v iz Beograda v Peking začela ponujati jeseni. Foto: EPA
Srbska letalska družba Air Serbia bo polete v iz Beograda v Peking začela ponujati jeseni. Foto: EPA

Na letalu A330-300 je v Beograd pripotovala tudi kitajska veleposlanica v Beogradu Čen Bo. "Danes je še en velik dan za sodelovanje med Srbijo in Kitajsko," je dejala ob pristanku in dodala, da bo odprtje povezave ​​omogočilo sodelovanje še na številnih drugih področjih, poroča B92.

Srbski predsednik Vučić pa je napovedal, da bo jeseni med Srbijo in Kitajsko poletela tudi letalska družba Air Serbia. "To je prvi neposredni polet iz Kitajske v Beograd, brez vmesnih postankov. Za zdaj enkrat, od septembra pa bomo na Kitajsko leteli dvakrat na teden. Tega nima nobena druga država v regiji," je dejal Vučić.

Hainan Airlines je polete med Pekingom in Beogradom prek Prage uvedel septembra 2017, a jih nato konec leta 2018 ustavil. Zdaj bodo njegova letala na tej povezavi letela enkrat na teden, in sicer bodo v srbski prestolnici pristajala ob sobotah zjutraj ob 8. uri in se istega dne vračala ob 15. uri. Polet bo trajal devet ur in pol.

Jeseni bo letalsko povezavo s Kitajsko vzpostavila tudi srbska letalska družba Air Serbia, ki bo med Pekingom in Beogradom prav tako letela enkrat na teden.

Beograd se bo povezal tudi s Chicagom

"To je velika stvar. Prispelo je Hainanovo letalo A330-300, nekoliko manjše pa bo letalo Air Serbia A330-200 z 258 sedeži, od septembra ali oktobra. Kupili bomo še en A330, lahko pa napovem še eno letalsko povezavo s Chicagom. Povezovali bomo zahod in vzhod in leteli povsod –, in to v regiji, samo iz Beograda," je v soboto napovedal Vučić.

Vučić je še izrazil pričakovanje, da bo letalska povezava s Kitajsko v Srbijo pritegnila večje število turistov in poslovnežev. V prvih petih mesecih so v Srbiji našteli 77.000 prenočitev kitajskih turistov, do konca leta jih pričakujejo 200.000.