Demontaža bivaka ob domu Petra Skalarja na Kaninu. Foto: Robert Rot (PD Bovec)
Demontaža bivaka ob domu Petra Skalarja na Kaninu. Foto: Robert Rot (PD Bovec)
Postavili so ga leta 2015. Foto: Ofis arhitekti
Postavili so ga leta 2015. Foto: Ofis arhitekti

Razlog za to so poškodbe na objektu in predvsem nesoglasja med Ofis arhitekti, ki so sodoben bivak zasnovali, in Planinskim društvom Bovec. Ti trdijo, da konstrukcija ni bila primerna za zahtevne visokogorske razmere, medtem ko v arhitekturnem biroju menijo, da ga planinsko društvo ni dosledno vzdrževalo. Ofis arhitekti so leta 2015 postavili nov bivak pod Skuto in se po pozitivnih izkušnjah za podobno zgodbo – sodoben lesen bivak z aluminijasto oblogo, primeren za največ 15 oseb – odločili tudi na Kaninu, razlaga njihov predstavnik Janez Martinčič: "Gre za žalostno zgodbo, ki je imela zelo dober namen. Zbirali smo pokrovitelje in donatorje in skupaj s prostovoljci, planinci in jamarji opravili res težko delo. Sprva so bili odzivi odlični, objekt se je uporabljal. Sčasoma pa smo začeli dobivati fotografije, ki so kazale na to, da objekt ni redno vzdrževan. Jeklenice niso bile zategnjene, pozneje je ena počila, potem druga. Ugotovili smo, da niso bile zamenjane vsaj eno leto. Na koncu se je izkazalo, da je počilo navojno uho na jeklenici, ki se enostavno zamenja in stane nekaj evrov."

Kot še pripoveduje, so pozneje dobili informacijo, da so bila dlje časa odprta vhodna vrata, nekega dne pa je prišlo sporočilo, da je počilo notranje steklo na troslojnem steklu. "Takrat so od predsednika PD-ja Bovec začele prihajati obtožbe, da je objekt napačno konstruiran, da moramo organizirati in plačati sanacijo. Če bi to bilo res, bi počilo tudi zunanje steklo," se branijo v arhitekturnem biroju.

Prišlo je do nesoglasij. Foto: Ofis arhitekti
Prišlo je do nesoglasij. Foto: Ofis arhitekti

Po obtožbah so privolili na to, da novo steklo plačajo sami, a je to že več kot leto dni pospravljeno na letališču Bovec. Trdijo, da skrb za bivak ni bila ustrezna, medtem ko predsednik Planinskega društva Robert Rot odgovarja prav nasprotno: "Težave z bivakom so se začele že takoj na začetku, ko smo ga transportirali s helikopterjem. Bivak se je postavil tudi z našo pomočjo, prispevali smo tudi denar in poskrbeli za vsa dovoljenja. Res je, da smo bivak dobili v uporabo in v skrbništvo. Mi smo zanj skrbeli, napenjali jeklenice, vrata smo tudi obtežili. Ampak če dve leti po odprtju nastane škoda, ocenjena na 10.000 evrov, zato da se zamenjajo stekla, da začne rotacijsko razpadati, da se pojavijo razpoke po treh letih, to ni več skrbništvo oz. oskrbovanje, to je napaka v konstrukciji. Pomeni, da je bil bivak postavljen napačno, da niso bili primerni materiali, da je bil postavljen na napačnem mestu," je jasen Rot. Kot opozarja, se sami že od začetka niso strinjali z lokacijo, ki je izpostavljena vetru. "To, da skrbiš za bivak, ne pomeni, da moraš menjati počene šipe, pomeni, da počistiš, prezračiš, pogledaš, ali so odeje, in pospraviš smeti. Da počijo šipe, da začne rotacijsko razpadati, da se pojavijo razpoke po treh letih, to ni zadeva skrbništva. Ne moremo vsaka tri leta vlagati 10 ali pa 15 tisoč evrov v bivak. Bivak mora zdržati veter, temperaturne razlike, postavljeni morajo biti na lokaciji, ki ni ogrožena zaradi plazov, in tako naprej."

Težave naj bi se začele že takoj. Foto: Ofis arhitekti
Težave naj bi se začele že takoj. Foto: Ofis arhitekti

Kot pojasnjuje Martinčič, so se zaradi vse večjih nesoglasij obrnili na Občino Bovec in Planinsko zvezo Slovenije, da bi našli novega skrbnika, ki bi redno nadziral in vzdrževal bivak. Na koncu so se skupaj odločili, da bivak razstavijo in prepeljejo v dolino. "Ker na Planinski zvezi Slovenije nismo mogli zagotoviti helikopterskih prevozov zaradi razpoložljivosti helikopterja Slovenske vojske v obnovo doma na Okrešlju, bo demontaža bivaka, ki jo bo izvedel investitor, končana prihodnje leto. Seveda si želimo, da se deli bivaka odstranijo čim prej po koncu zime, ko bodo razmere omogočale varno izvedbo," dodaja Matej Ogorevc iz PZS-ja.

Po naših neuradnih informacijah naj bi bivak na novo postavili na Bohinjskem. Bovško planinsko društvo pa namerava zimsko sobo urediti skupaj z Jamarsko zvezo Slovenije, ki naj bi dom Petra Skalarja, sicer zaprt že več kot osem let, vzela v najem za 12 let z možnostjo podaljšanja. Poleti bo po besedah Rota koča odprta tudi za pohodnike.