Fajfar poudarja, da se slovenskim gostom letos ponuja izjemna priložnost za miren ogled Bleda. Foto: EPA
Fajfar poudarja, da se slovenskim gostom letos ponuja izjemna priložnost za miren ogled Bleda. Foto: EPA

Na Bledu so bili najbrž med najglasnejšimi pri pozivanju ljudi, naj v času širjenja virusa ne hodijo k njim. "Smo samo občina z osem tisoč prebivalci," je poudarjal tamkajšnji župan, "za obisk bo še čas." Medtem ko gostinci na terasah že ponujajo svoje storitve, v četrtek svoja vrata odpira še Blejski grad, v kratkem pa tudi soteska Vintgar in Blejski otok.

"Bled je točka, ki si jo skoraj ves svet želi ogledati, prostor pa je majhen," je poudaril župan Janez Fajfar in spomnil, da so se slovenski gostje v preteklih letih na Bledu počutili preplavljene s tujimi turisti, zdaj pa se jim ponuja izjemna priložnost za miren ogled Bleda.

Kot je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, so pripravili nove programe in vsebine, obiskovalcem namenjajo tudi kakšno nagrado, popust, za nove razmere pa je preoblikovana tudi blejska kartica gosta. "Gost, ki bo prišel na Bled, bo dobil s pomočjo te kartice veliko več," je dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Cen naj ne bi zniževali

Različne dodatne storitve in ugodnosti, o katerih se zdaj še dogovarjajo, bodo dosegli z medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem turističnega gospodarstva. Na Bledu so namreč v odziv na krizo med seboj povezali hotelirje, gostince, sobodajalce in druge deležnike. Gostinci ob tem poudarjajo, da cen naj ne bi zniževali, saj je sezona že tako kratka.

V negotovosti še vedno ostajajo hotelirji, ki bodo pomoč vlade potrebovali še naprej, saj novih rezervacij namreč ni, obstoječih je celo v sezoni vsega dobrih 10 odstotkov. Komaj polovica od 500 zaposlenih v hotelih bi lahko obdržala delo. "Izgubili bomo ljudi," poudarja direktor Hotela Ribno Matija Blažič.

Blejski turizem se počasi prebuja

Blejski turizem bo zaradi krize, zaradi katere ostajajo zaprte državne meje, še posebej prizadet, saj je v kar 95 odstotkih odvisen od tujih gostov. V ta namen je Bled ob podpori celotne regije na državo naslovil niz predlogov za zagotavljanje likvidnosti, možnost čakanja na delo za naslednjih 12 mesecev, možnost polovičnega delovnega časa, podporo in subvencije pri naložbah ter močno promocijsko kampanjo.