Foto: AP
Foto: AP

Britanska vlada razmišlja, da bi naprednejše bralnike uvedla do sredine leta 2024, je povedal vir za BBC, čeprav vse skupaj še ni uradno potrjeno. Oprema, podobna CT-skenerjem, ki jih uporabljajo v bolnišnicah, omogoča jasnejšo sliko vsebin torbe. O omenjenih bralnikih so že razmišljali, a je vmes posegla pandemija.

Časopis The Times poroča, da ministri že nekaj časa proučujejo projekt, kaj se bodo odločili, pa naj bi bilo znano še pred božičem. Oblasti upajo, da bi s tem lahko skrajšali vrste na britanskih letališčih. Trenutno imajo lahko potniki v ročni prtljagi samo tekočine, ki ne presegajo 100 mililitrov. Po pravilih bi morali tudi vse tekočine zapakirati v eno samo prozorno vrečko, ki naj ne bi smela biti večja od 20 x 20 centimetrov in skupno ne presegati enega litra.

Te omejitve veljajo od novembra 2006, predtem so bile tekočine v ročni prtljagi popolnoma prepovedane tri mesece, ko je britanska policija sporočila, da je preprečila simultane samomorilske napade na deset letal s pomočjo eksplozivnih naprav, skritih v plastenkah. A nova tehnologija omogoča letališkemu osebju, da poveča vsebino prtljage, podobe pa še dodatno zarotira.

3D-bralnike že od leta 2017 preizkušajo na londonskem letališču Heathrow. "Počasi jih uvajamo. Ravno smo začeli širiti varnostno območje na terminalu 3, ki bo imel več CT-skenerjev, načrt ministrstva za promet pa za uvedbo 3D-bralnikov predvideva sredino leta 2024. Takrat bodo lahko potniki vse tekočine puščali v svoji prtljagi," je povedal za The Times direktor Heathrowa John Holland-Kaye.

Omejeno tehnologijo že nekaj let uporabljajo na določenih ameriških letališčih, kot sta Hartsfield-Jackson v Atlanti in O'Hare v Chicagu.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson se je zavezal k uvedbi omenjene tehnologije, da bi tako pospešil varnostni nadzor in izboljšal varnost na letališčih, britanskim letališčem pa postavil rok konec leta 2022 za uvedbo novosti. A med pandemijo je zaradi potovalnih omejitev po vsem svetu število potnikov močno upadlo, trenutno pa so na 73 odstotkih ravni izpred pandemije, kažejo zadnji podatki Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA).