Ogledovanje Brugesa z ladjico. Foto: Reuters
Ogledovanje Brugesa z ladjico. Foto: Reuters

To belgijsko mesto se znajde na itinerarju mnogih tujcev, saj ima izjemno dobro ohranjen zgodovinski predel, ki ga je Unesco leta 2000 uvrstil tudi na seznam kulturne dediščine.

Dirk De fauw, ki je župan Brugesa postal lani, je nedavno predstavil projekt, s katerim želijo množico obiskovalcev odvrniti od sprehajanja po ozkih, strnjenih mestnih ulicah. Mesto tako ne bo več oglaševalo svojih turističnih znamenitosti v drugih mestih, kot sta Bruselj in Pariz, in vabilo tujcev na enodnevni ogled mesta.

Zmanjšali bodo tudi število ladij križark, ki se bodo lahko zasidrale v pristanišču Zeebrugge. V pristanišču je namreč prostor za pet križark, a bo mesto dovolilo le dva sočasna priveza dnevno. Ladjarje bodo poleg tega pozvali, naj skušajo goste pripeljati ob delovnikih, ne pa ob koncih tedna, s čimer bodo skušali zmanjšati naval obiskovalcev ob najbolj kritičnih dneh.

"Moramo nadzorovati število turistov, če se ne želimo spremeniti v popoln Disneyland," je dejal De fauw.

Znameniti napis I Amsterdam pred stavbo Rijskmuseum v Amsterdamu. Foto: AP
Znameniti napis I Amsterdam pred stavbo Rijskmuseum v Amsterdamu. Foto: AP

Bruges bo šel tako po stopinjah 270 kilometrov oddaljenega Amsterdama, v katerem so se nedavno odločili, da znameniti simbol mesta, znak I Amsterdam, ki je bil na družbenih omrežjih prava uspešnica, iz središča mesta prestavijo na njegovo obrobje. Poteza je del širše strategije, s katero želijo več deset milijonov turistov, ki vsako leto pridejo na Nizozemsko, povabiti v do zdaj manj znane kraje.