Na bazarju je tudi danes mogoče najti prav vse. Foto: Reuters
Na bazarju je tudi danes mogoče najti prav vse. Foto: Reuters

Z več kot 4.000 prodajalnami, zgoščenimi na 61 ulicah, je carigrajski Veliki bazar pravo nakupovalno središče, menda najstarejše na svetu.

"V Carigradu ni bilo drugega nakupovalnega središča. To je bilo edino. Prodajali so vse, od zaves in oblačil do posteljnine," je povedal draguljar Jakob. In tudi danes se ni kaj dosti spremenilo, na bazarju je še vedno mogoče najti prav vse, od šivanke pa do draguljev. Te prodajajo predvsem Armenci in Judje.

Mehmed II., ki je po padcu Bizantinskega cesarstva začel oživljati Konstantinopel, je bil odprte glave in je v mesto vabil ljudi z vseh koncev in krajev. Na bazarju, ki ga je začel graditi sredi 15. stoletja, se je tako zbrala prava svetovljanska družba. "Bazar je nastal iz hlevov za konje. Zato so prodajalne tako majhne," je pojasnil Jakob.

Carigrajski bazar – ena najstarejših tržnic na svetu

Najemnine se še vedno plačujejo v zlatu

Do konca 15. stoletja se je število prebivalcev povečalo na 200.000 in Carigrad je postal drugo največje mesto v Evropi. Tako kot se je širilo Osmansko cesarstvo, se je tudi Veliki bazar. Iz dveh uličic s stojnicami je nastal pravi labirint prodajaln, velik za sedem nogomentih igrišč. Kljub enajstim požarom, ki so dodobra načeli bazar, in več potresom še vedno velja za pravi arhitekturni biser.

Na glavni ulici so po tradiciji že od nekdaj zlatarne. Foto: Reuters
Na glavni ulici so po tradiciji že od nekdaj zlatarne. Foto: Reuters

Najemnine so še danes odmerjene v zlatu. "Po tradiciji so bile na glavni ulici že od nekdaj zlatarne. Najemnina je bila zato določena v zlatu," je povedal Jakob in dodal, da je bila višina najemnine odvisna tudi od lokacije prodajalne.

Prizorišče filmskih uspešnic

Na carigrajskem bazarju se je nekoč prodajalo predvsem blago, dragocena svila, "saj je bil Carigrad zadnja postaja svilne poti. Tukaj so potem prodajali blago, ki je prišlo iz Kitajske." Zdaj je na tržnici mogoče kupiti tudi vse mogoče ponaredke prestižnih znamk, ki prihajajo po moderni Svilni poti: "Nekoč je sem prihajalo kitajsko blago in tako je tudi zdaj."

Magični bazar je bil tudi prizorišče filmskih uspešnic. Najbolj znana je zagotovo motoristična avantura skrivnega agenta 007 v filmu Skyfall. A James Bond je le James Bond, zanj so morali trgovci s polic umakniti kitajsko kramo in tisto nedeljsko popoldne, ko je Daniel Craig z motorjem drvel med preprogami in šišami, je znova zadišalo po čisto pravem Orientu.