Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Rast števila potnikov je bila lani fantastična. Začelo se je spomladi, ko so države odpravile večino koronskih omejitev v zračnem prometu, vrhunec smo imeli poleti, močno povpraševanje pa se je nadaljevalo tudi v poznejših mesecih," je rezultate strnil generalni direktor evropske veje Mednarodnega združenja letališč Airports Council International (ACI) Europe Olivier Jankovec.

Kot je dodal, je letalski potniški promet okreval kljub geopolitičnim šokom, neugodnim makroekonomskim razmeram, podražitvam vozovnic in še vedno krožečem covidu-19. "Če kaj, nas je lansko leto naučilo živeti in potovati s covidom-19," je povzel.

Jankovec je sicer opozoril, da številke še vedno niso na predkoronski ravni. "Pred nami je še vedno veliko negotovosti, med drugim ni videti konca vojni v Ukrajini," so generalnega direktorja povzeli v združenju. Kljub temu po njegovem mnenju obeti za letalski potniški promet ostajajo dobri.

Največjo rast potnikov so lani imela letališča v državah, kjer so bile omejitve leta 2021 še posebej stroge, so zapisali v ACI. V Veliki Britaniji so na letni ravni zaznali 249-odstotno rast, na Irskem 235-odstotno in na Finskem 187-odstotno.

Nekaj letališč se je po številu potnikov skoraj popolnoma približalo številkam iz leta 2019. V Grčiji so našteli le 1,9 odstotka manj potnikov kot leta 2019, na Portugalskem jih je bilo 5,8 odstotka manj in v Luksemburgu 6,9 odstotka manj.

Med večjimi evropskimi trgi so letališča v Španiji naštela 11,4 odstotka manj potnikov kot v predkoronskem letu 2019, italijanska letališča so jih imela 17,9 odstotka manj, v Franciji pa jih je bilo 18,8 odstotka manj. V Veliki Britaniji je bilo potnikov kljub visoki rasti na letni ravni za 24,8 odstotka manj kot leta 2019.

Najslabše med evropskimi letališči so se v primerjavi z letom 2019 odrezala slovenska (-43,6 odstotka), finska (-40,6 odstotka) in slovaška (-38,6 odstotka).