Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je na tradicionalnem posvetu v organizaciji ČZS-ja dejal njegov predsednik Noč, lahko čebelarski turizem pomembno prispeva h krepitvi dodane vrednosti slovenskega turizma. Želi si, da bi ga država še intenzivneje vključevala v turistične programe, čeprav že doslej do njega "ni bila mačehovska".

"Trenutno smo v enem najtežjih obdobij za turizem in gostinstvo doslej, saj ta panoga stoji že skoraj eno leto. Lahko pa ta čas izkoristimo za pripravo na prihodnost. Prav taki programi, kot je čebelarski turizem, lahko pripomorejo k okrevanju gospodarstva," je prepričan.

Za razvoj čebelarskega turizma sta po njegovih besedah zelo pomembna nacionalna poklicna kvalifikacija apiterapevt in projekt najsodobnejšega apiterapevtskega centra, ki ga v Mariboru pripravlja ČZS. V drugi polovici 2021 bodo z občino Ivančna Gorica odprli tudi Hišo kranjske čebele, ki bo med drugim vključevala muzej in hostel.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovensko čebelarstvo bo poleg tega v kratkem oddalo vlogo za uvrstitev na Unescov seznam.

Pomen čebelarskega turizma za celotno slovensko turistično panogo je poudaril tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Kot je dejal, bo koronavirusna kriza temeljito spremenila svetovni turizem, pri čemer bo možnost za preboj dobil tudi individualni doživljajski turizem. "Tukaj je velika priložnost zagotovo tudi za čebelarski turizem," meni. Tudi on je poudaril pomen priprave nacionalne poklicne kvalifikacije apiterapevt. Daje namreč dobro podlago za razvoj čebelarskega turizma in apiterapije ter vseh sodelujočih deležnikov, je dejal.

Posebna dodana vrednost čebelarskega turizma je v tem, da se uvršča v trajnostni turizem, ki bo v svetu le še pridobival pomen, se je strinjal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek: "Čebelarski turizem je ena od tržnih niš, kjer ima Slovenija že zdaj pomembno vlogo."

Poudaril je, da je Slovenija certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma uvedla kot prva država na svetu. Ta turizem se odlično vključuje v slovensko vizijo razvoja tega sektorja, saj predstavlja svežo obliko turizma, inovativen pristop k trajnosti in perspektivno gospodarsko dejavnost. "Je ena od vej, ki pomaga uresničevati začrtano vizijo Slovenije kot privlačne zelene turistične destinacije za petzvezdična doživetja – personalizirano in butično turistično ponudbo," je dodal.

Da je čebelarstvo pospešilo rast in razvoj turizma, je poudarila tudi direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar. "Obenem pa sta turizem in čebelarstvo rasla in se razvijala z roko v roki," je dejala. Predstavila je dejavnosti, s katerimi se je Slovenija predstavljala skozi čebelarstvo, in poudarila, da so odigrale neprecenljivo vlogo.