Foto: Luka Jesenšek
Foto: Luka Jesenšek

Pot obiskovalce vodi po neokrnjeni naravi Cerkniškega jezera, popestrijo pa jo številne informacijske ali didaktične točke. Ponuja tudi razglede z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in Otočec.

Učno pot so v petek odprli minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, župan Cerknice Marko Rupar in direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed. Za okoljsko ministrstvo je izvedba poti pomembna zaradi približanja narave ljudem ter vključevanja naravnega parka na način trajnostne rabe v širše družbeno okolje.

Pot je sicer del obsežne infrastrukture, ki jo v zadnjih letih gradijo z namenom, da bi obiskovalce preusmerili od naravovarstveno najbolj občutljivih predelov. "Občino Cerknica in Notranjski park želimo uvrstiti na seznam globalno prepoznavnih naravnih parkov. Nazaj tja, kamor ga je že ponesla Valvasorjeva Slava. To je park brez gneč in z nedotaknjeno naravo, kjer ustvarjalni domačini butični turizem z delom uvrščajo med ključne gospodarske panoge v regiji," poudarjajo.

Letos imajo rekorden obisk

Da delajo v pravo smer, po Podjedovih besedah kaže letošnji rekordni obisk, ki je delno tudi posledica epidemije covida-19. "Nas pa izjemno veseli, da imamo bistveno več domačih gostov. To pomeni, da smo Slovenci Notranjsko prepoznali kot destinacijo, kakršno želimo predstaviti: varno, naravno in trajnostno," je poudaril.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Notranjskem regijskem parku so zagnali tudi projekt za povrnitev nekdanje podobe Cerkniškega jezera, s čimer se je danes seznanil tudi minister Vizjak.

Na jezeru je bilo namreč v preteklosti več poskusov izsuševanja, pa potem spet ojezeritve, po Podjedovih pojasnilih so se pojavljale celo ideje o hidroelektrarnah. Eden od posegov je bila tudi izravnava okljukov glavnega vodotoka na Cerkniškem jezeru - Stržena, s čimer so želeli doseči, da bi voda čim hitreje odtekala, zemlja pa bi bila uporabna za kmetijske površine. "Naš park danes tam, kjer so bili izvedeni najekstremnejši posegi v osuševanje jezera, vzpostavlja prvotno stanje, pred temi posegi – želimo obnoviti, renaturizirati to območje. S tem bomo podaljšali ta vodotok in na ta način omogočili divjim prebivalcem jezera, rastlinam, ribam, ptičem ter ostalim vodnim in obrežnim organizmom več prostora za življenje in vzgojo mladičev," je še povedal Podjed.

Eno največjih presihajočih jezer v Evropi

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Običajno se voda razlije po površini okoli 20 kvadratnih kilometrov, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 kvadratnih kilometrov. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji, piše na spletni strani Notranjskega regijskega parka.

Jezero ima bogat rastlinski svet, med njimi tudi sedem vrst orhidej in tri vrste mesojedih rastlin. Z Rakovim Škocjanom in Križno jamo je razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Natura 2000 območje.

Na Cerkniškem jezeru so do zdaj opazili več kot 270 vrst ptic in 45 vrst sesalcev, kar je polovico vseh evropskih ptic in sesalcev, 125 vrst dnevnih metuljev ali slabo tretjino vseh evropskih vrst, tam se mresti tudi 15 vrst dvoživk, kar je po pojasnilih parka skoraj četrtina vseh evropskih vrst dvoživk.