Pogled na plažo Ploče blizu Budve. Črna gora letos pričakuje vrnitev števila turistov na obdobje pred pandemijo covida-19. Foto: EPA
Pogled na plažo Ploče blizu Budve. Črna gora letos pričakuje vrnitev števila turistov na obdobje pred pandemijo covida-19. Foto: EPA

"Govorimo o težavi, ki skrbi vse nas, tu pa je tudi največji davčni potencial oziroma največja siva ekonomija: to je zasebna namestitev oz. prijava bivanja turistov in plačilo potrebnih dajatev," je po pisanju črnogorskega časnika Vijesti na seji vlade pretekli teden dejal Damjanović.

Napovedal je, da se bodo ukrepi vlade nanašali tudi na mednarodni platformi za rezervacijo namestitev Booking in Airbnb, ki prevladujeta na trgu in sta po njegovi oceni popolnoma spremenili način, na katerega poteka najem nastanitev.

Poudaril je, da bodo z načrtovanimi ukrepi poskušali na najhitrejši možni način povečati davčni potencial.

Turizem predstavlja tretjino BDP-ja

Turizem je v Črni gori leta 2019 predstavljal 30,8 odstotka bruto BDP-ja, s čimer se je Črna gora uvrščala v vrh držav glede na njihovo odvisnost od turizma, so lani pokazali podatki svetovne turistične organizacije World Travel and Tourism Council.

Delež BDP-ja je med pandemijo covida-19 padel na nekaj več kot sedem odstotkov, a se zdaj vrača na številke pred pandemijo.

Letos znova 2,5 milijona turistov?

Za črnogorski turizem so ključni tuji gosti, ki so v letu 2019 ustvarili 95,5 odstotka vseh turističnih prenočitev, kažejo podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Leta 2020 se je število tujih gostov znižalo z 2,5 milijona na 351.000 ali za 83,2 odstotka, leta 2021 pa se je znova povzpelo na 1,6 milijona. Letos pričakujejo vrnitev števila tujih gostov na raven pred pandemijo.

Davčni ukrepi vlade bi lahko vplivali tudi na strukturo gostov v Črni gori, je na podlagi raziskave Adriatic Appraisal International ocenil ekonomski analitik Darko Đikanović. Črna gora se v primerjavi s Hrvaško bolj zanaša na regionalni trg, kjer prevladujejo turisti iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter s Kosova, zunaj regije pa ima glavno vlogo Rusija, poroča črnogorski Poslovni Dnevnik.