Čudoviti prizori iz Nizozemske. Foto: Reuters
Čudoviti prizori iz Nizozemske. Foto: Reuters

Če se bodo napovedi oziroma želje uresničile, bo na statistiko treba počakati še nekaj dni, a milijon obiskovalcev v podaljšanem velikonočnem koncu tedna bi bil za državo, v kateri živi 17 milijonov ljudi, rekord.

Cvetoči tulipani so ogromne površine ravninske Nizozemske v teh dneh obarvali v pravo čarovnijo rdeče, bele, rumene in modre barve, ta polja rož pa so pravi magnet tudi za tujce. Kot je dejal direktor nizozemske turistične organizacije Jos Vranken, pričakuje, da bodo turisti samo med velikonočnimi prazniki v državi pustili 300 milijonov evrov. Med najbolj obiskane znamenitosti v državi običajno sicer sodijo Amsterdam in muzeji, aprila pa so prav na vrhu želja za ogled tudi nasadi rož in cvetlični sejem v Keukenhofu.

Mlini na veter, ravnina in rože - tipična podoba Nizozemske. Foto: Reuters
Mlini na veter, ravnina in rože - tipična podoba Nizozemske. Foto: Reuters

A kmetje se pritožujejo, da mnogi turisti rože ne le gledajo, ampak tudi trgajo. Zato so na več mestih postavili napise v angleškem in kitajskem jeziku, na katerih piše "Uživajte v rožah, spoštujte naš ponos". Z njimi želijo obiskovalcem na srce položiti, da rože lahko fotografirajo z roba polja, ne smejo pa med njimi ali celo po njih hoditi.

Vsi po vrsti pa se poslužujejo spletne strani, imenovane "Radar rož", ki obvešča, na katerih poljih so rože v določenem tednu ali dnevu najlepše.

Polja tulipanov v bližini kraja Creil si lahko ogledate v galeriji. V tem kraju so postavili kar posebna območja, namenjena delanju selfijev.