V spomin na prvo tako preprogo, ki so jo postavili leta 1971, se tudi letošnja imenuje Arabeska. Foto: EPA
V spomin na prvo tako preprogo, ki so jo postavili leta 1971, se tudi letošnja imenuje Arabeska. Foto: EPA

Priprave na izdelavo cvetlične preproge so se začele že pred enim letom, dejanska izdelava pa se je začela v petkovih zgodnjih jutranjih urah, in to pod budnim očesom letošnje glavne avtorice, 35-letne mehiške umetnice, ki je pri oblikovanju sodelovala tudi z belgijskim umetnikom, nekdanjim študentom pri avtorju prve cvetlične preproge v Bruslju.

"To je zelo posebna preproga. Navdihnila jo je prva preproga, ki so jo tukaj na trgu Grand-Place položili leta 1971. Pri tej smo iskali navdih. Elementi preproge so sodobni. S Koenom Vondenbuschem in pomočnico smo približno 280 ur ustvarjali risbo, po kateri zdaj nastaja preproga," je povedala Roo Aguilar Aguado, avtorica cvetlične preproge.

Na natančno izrisano podlago je 110 prostovoljcev dobrih sedem ur potrpežljivo zlagalo več kot 400.000 cvetov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tradicija izdelovanja rožnatih preprog izvira iz 70. let, začeli pa so jo flamski gojitelji begonij. Ti namreč prodajajo zgolj čebulice begonij, in da ne bi na tisoče cvetov brezkoristno zavrgli, so iz odrezanih začeli izdelovati rožnate preproge.

"Imamo tri ali štiri vrste rož. Zaradi vročine smo to malo spremenili. Preproga je običajno sestavljena iz begonij. Begonija je namreč zaščitni znak Belgije, saj je bila Belgija največja izvoznica begonij na svetu. Zdaj so begonije zelo občutljive, zato smo v Gentu kupili tudi dalije pompon. Dodajamo barvano drevesno lubje vseh barv, da je preproga bolj pisana, če bi hitro začela veneti. Imamo tudi krizanteme v loncih," je povedala Annette Katz, direktorica združenja Bruseljska cvetlična preproga.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tokratna že 22. izvedba cvetlične preproge na osrednjem mestnem trgu prekriva površino v velikosti 70x24 metrov. S svojo velikostjo in barvitostjo je cvetlična preproga, ki jo ustvarijo vsako drugo leto, seveda pravi magnet tudi za turiste.

"Rožnata preproga je izjemno pomembna za bruseljski turizem. Smo na najlepšem trgu na svetu. Uvrščen je na seznam Unescove svetovne naravne in kulturne dediščine. Poleg tega ta razglednica, ki potuje po vsem svetu, sem privabi ogromno ljudi iz tujine in Belgije. To je zelo pomembno tudi za druge dejavnosti v mestu. Ljudje, ki si pridejo ogledat preprogo, gredo v hotele, restavracije, na pijačo, tudi v muzeje," je povedala Delphine Houba, predstavnica mesta Bruselj za turizem in kulturo.

Organizatorji pričakujejo, da si bo cvetlično preprogo, ki je po dobrih sedmih urah dela zasijala v vsem svojem sijaju, v štirih dneh, kolikor bodo lahko v hudi vročini zdržale cvetlice, ogledalo približno 150.000 obiskovalcev.

Velikanska cvetlična preproga sredi Bruslja