Stavbi sta samostoječi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Stavbi sta samostoječi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Uprava antwerpenskega pristanišča, ki je drugo največje v Evropi, je obnovila svoj sedež. Nenavadno stavbo, ki že na pogled jemlje dih, so oblikovali v biroju pokojne britanske arhitektke iraškega rodu Zahe Hadid.

Kaj je to na strehi stare gasilske postaje, ki je replika hanzeatske hiše iz šestnajstega stoletja? Orjaški diamant, nedokončani ladijski trup ali vesoljska ladja? "Poslopje je dvignjeno nad staro stavbo, kot bi letelo. Ne dotika se je, tako da nanjo ne pritiska nobena sila. Struktura je samostoječa in privzdignjena," je pojasnil Joris Pauwels iz biroja Zaha Hadid Arhitekti.

Novo stavbo nad staro držijo stebri iz betona in več kot 1500 ton jekla. Četrtega nadstropja ni, to je praznina med strukturama, ki se v petem povezujeta. "Naredili smo četverokotnik, stavba sloni na dveh stebrih, prvi stoji pred njo, drugi na notranjem dvorišču, med sabo pa sta povezana v novi stavbi in v njenih temeljih pod staro stavbo," je dodal Pauwels.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na pročelju tega nenavadnega prizidka je dva tisoč trikotnih steklenih ploskev, v katerih se odsevajo sonce, oblaki in vodna gladina kanala. "Pročelje nove stavbe je delno plosko, proti koncu pa brušeno, tako da daje vtis diamanta. Zdi se, kot da se giblje, zato razumem tudi vtis ladje, kajti element gibanja je pomemben del zgradbe."

Ko je pristaniška uprava leta 2007 objavila razpis za gradnjo svojega novega sedeža, je bil med pogoji tudi ta, da se stara stavba s štirimi enakimi pročelji ohrani takšna, kot je. Gert Ickx iz pristaniške uprave Antwerpen je pojasnil: "Veliko načrtov je bilo, a ta je bil edini, pri katerem sta stavbi ločeni, zato je bil poseben."

Pristanišče daje delo 140.000 ljudem

Okoli 500 zaposlenih prihaja sem vsak dan na delo, pristanišče v Antwerpnu, za rotterdamskim drugo največje v Evropi, pa daje kruh več kot 140.000 ljudem. "V večino evropskih pristanišč ladje več tovora pripeljejo, kot pa ga odpeljejo iz njih. Antwerpensko je posebno v tem, da sta obe količini izenačeni. Izdelke evropske industrije razpošiljamo po vsem svetu," je dodal Ickx.

Stavba stoji na koncu mesta in na začetku modernega pristanišča, ki se razteza čez skoraj 30 kilometrov do nizozemske meje.

Dih jemajoča stavba v Antwerpnu