Skoraj polovica namerava dopustovati ob morju. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Skoraj polovica namerava dopustovati ob morju. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Slovenska turistična organizacija (STO) je z raziskavo ugotavljala potovalne namere domačih gostov za letošnjo poletno sezono.

Pri tem ugotavlja, da bo 41 odstotkov Slovencev, ki bodo glavnino dopusta preživeli v Sloveniji, odšlo na več krajših oddihov, četrtina na en krajši oddih, petina si bo privoščila kombinacijo obojega. Skoraj polovica namerava dopustovati ob morju (49 odstotkov), sledijo tisti, ki bodo dopustovali v termah (37 odstotkov) in v gorah (36 odstotkov).

Za dopustovanje v Sloveniji so se anketiranci odločili, ker bodo prejeli vrednostni bon (42 odstotkov), ker se v Sloveniji počutijo varno (41 odstotkov) ter zaradi naravnih lepot (41 odstotkov). Navedli so tudi priljubljene destinacije, kamor se radi vračajo, ter bližino in enostavno dostopnost počitniških destinacij. Na oddihu najpogosteje načrtujejo dejavnosti, ki so povezane z naravo, rekreacijo in morjem.

Na glavnem poletnem dopustu bo tretjina prenočevala v zasebnih sobah, apartmajih ali hišah, 15 odstotkov jih bo bivalo v hotelu, ki je del hotelske verige, 12 odstotkov pa v kampu. Največ vprašanih kot varno namestitev ocenjuje zasebne sobe, hiše oz. apartmaje (64 odstotkov), turistične kmetije (52 odstotkov), glampinge z lastno toaleto oz. kopalnico (41 odstotkov) ter male butične hotele (37 odstotkov). Približno četrtina anketiranih z vidika varnosti ne vidi razlik med nastanitvenimi obrati.

Rezervacijo si večina namerava urediti do en mesec vnaprej ali pa v zadnjem hipu, 72 odstotkov vprašanih pa pravi, da bodo rezervacijo uredili neposredno pri ponudniku.
Glede na poročanje anketirancev o potrošnji na zadnjem dopustu, ki so ga preživeli v Sloveniji, kaže, da so anketiranci za letošnji glavni dopust v Sloveniji pripravljeni potrošiti približno enako za nastanitev ter več za kulinariko in kulturo. Za nastanitev v Sloveniji bi tako v povprečju odšteli do 38 evrov na noč, za obrok v gostinskih lokalih do 23 evrov, za kulturo oz. zabavo pa do 13 evrov na dan.

Učinek turističnih bonov je opazen
Med tistimi, ki bodo letos dopustovali, namerava vrednostne bone unovčiti 94 odstotkov vprašanih. Učinek turističnih bonov je opazen, saj 33 odstotkov anketiranih pravi, da so glavni povod za dopust v Sloveniji, za 36 odstotkov pa so razlog za dodaten oddih. Petina bo zaradi bonov svoje počitnice podaljšala, četrtina pa bo na počitnicah potrošila več kot sicer.

Raziskava je pokazala še, da je med Slovenci indeks strahu pred okužbo s covidom-19 razmeroma nizek, saj se polovica vprašanih okužbe ne boji. Vseeno pa so vprašani dobro seznanjeni z novimi higienskimi standardi. Največji delež vprašanih meni, da se okužbi s covidom-19 na dopustu lahko izognejo s skrbjo za čistočo in higieno v nastanitvenih objektih, izogibanjem množicam, skrbjo za čistočo in higieno v gostinskih obratih ter upoštevanjem varnostne razdalje.

Med tistimi, ki ne bodo dopustovali, so med poglavitnimi razlogi predvsem pomanjkanje finančnih sredstev, kar je navedlo 34 odstotkov vprašanih, poraba sredstev za druge dobrine (26 odstotkov) ter skrb za varnost in zdravje (23 odstotkov). Zaradi zaprtja mej ne bo dopustovala približno desetina vprašanih.